Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Timråpartiet: Det finns två sidor av myntet – kommunen behöver ett nytt politiskt ledarskap

Artikel 28 av 28
Sparkraven i Timrå kommun
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Timråpartiet föreslår nedskärningar i välfärden – inte vi!" i ST 13 december.

Kommunalrådet Stefan Dalin (S) väljer att inte nämna frågan om badhusets finansiering och vill i stället flytta diskussionen till de olika budgetförslagen.

Det blir svårt för Stefan att möta sina väljare och förklara en byggnation på 250 miljoner kronor och ökade driftkostnader för badhuset eftersom det kommer innebära nedskärningar i skola, vård och omsorg när vi går in i sämre tider. Gärna ett nytt badhus men inte nu, vi måste ta ansvar för den kommunala ekonomin.

I Timråpartiets och Liberalernas budgetförslag föreslog vi över 40 olika förslag för ett bättre och tryggare Timrå. Bland annat föreslog vi besparingar på chefer och administration. Vi föreslog också en satsning på ett förändringsarbete mot tillitsbaserad ledning och styrning samt ett arbete med ständiga förbättringar med LEAN som utgångspunkt. Något som visat sig fått stora positiva effekter när man trycker ner verksamhetsutvecklingen på golvet med fler nöjda och delaktiga medarbetare. Där vill vi exempelvis lyfta fram Östra Göinge kommun som ett bra exempel.

Några nedskärningar på skola, vård och omsorg har vi inte föreslagit. Däremot valde vi i vårt budgetförslag lägga cirka 17 miljoner på kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter. Detta för att sätta tryck på nämnderna att inte bara få mer pengar in i ett stort svart hål utan att också försöka åtgärda grundproblemen.

Med den nya skattesatsen på plus 95 öre som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev genom så valde Timråpartiet och Liberalerna att revidera vårt budgetförslag och la totalt 53,5 miljoner kronor på kommunstyrelsens oförutsedda.

Stefan, det finns två sidor av myntet. Den ena sidan handlar om pengar. Det är Socialdemokraternas och Vänsterpartiets starka gren, att höja skatten och satsa pengar på mycket annat än att prioritera skola, vård och omsorg.

Den andra sidan av myntet handlar om ledning och styrning. Där kan vi konstatera att Timrå kommun behöver ett nytt politiskt ledarskap.

Lotta Borg, gruppledare för Timråpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel