Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Timråpartiet: Nej till indoktrinering av eleverna i Timrås kulturskola

I ST 13 juli kan man läsa att det finns en oro inom Timrå kommuns kulturskola. Vi kan förstå personalens känsla att aldrig få veta förutsättningarna och att kulturskolan är ständigt hotad i den politiska majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budgetarbete.

Nu har den politiska majoriteten kommit på den ”geniala” idén att utreda möjligheten att outsourca kulturskolan till studieförbund som ett sätt att spara pengar. Men detta väcker stor oro ur en principiell ståndpunkt.

Stort sett alla studieförbund har bildats av politiska partier och de politiska partierna är också i högsta grad engagerad i att leda och styra studieförbunden. Ta ABF som ett exempel: Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lisbeth Eklund (S) är inte bara ansvarig politiker för kulturskolan, hon är också före detta ombudsman för ABF.

I ABF:s dokument kan man läsa att ABF bedrives enligt ”arbetarrörelsens värderingar”. Vad betyder det konkret? Jo, att socialismen ska införas i alla samhällsområden på demokratisk väg.

I styrelsen för ABF lokalt är Jasenko Omanović (S) ordförande. Han är inte vem som helst, utan är riksdagsman för Socialdemokraterna. I styrelsen ingår det också ett flertal andra aktiva socialdemokrater och vänsterpartister.

På ABF:s hemsida kan man läsa att om en mängd organisationer som är medlemmar och samarbetar med ABF kring ”studie- och kulturverksamhet”. Förutom partier som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med tillhörande kvinno-, ungdoms-, och studentförbund så ingår också Syndikalisterna (SAC), Sveriges kommunistiska parti men också organisationer som Sveriges Arbetarteaterförbund och Svenska Arbetarsångarförbundet.

Det är rimligt att tro att ABF är intresserad att ta över. Även andra studieförbund har en möjlighet att lämna in intresseanmälan. Tänk om SD skulle starta ett studieförbund och lämna en intresseanmälan att ta över kulturskolan. Hur skulle S+V se på detta?

Vi vill vara tydliga med att studieförbunden tillför mångfald för folkbildningen och möjlighet till utbildning och kultur. Men det måste bygga på individens möjlighet att få välja själv. Vill jag ta en målarkurs på ABF är det okej. Vill jag ta en jägarexamen på Vuxenskolan är det okej. Men jag betalar ur egen plånbok och gör ett eget självständigt val. Sympatiserar jag inte ideologiskt med ett visst studieförbund så kan jag avstå att ta del av deras utbildnings- och kulturutbud.

Kommunalrådet Stefan Dalin (S) säger till ST: ”Vad det landar i blir en senare fråga. Det är inte nödvändigtvis så att ett studieförbund ska ta över driften. Det kan lika gärna bli ett samarbete eller att det avfärdas helt”.

Vi får hoppas på det sista alternativet - att det avfärdas helt. Barn och ungdomar ska inte ideologiskt indoktrineras in i studieförbund med egna politiska agendor på skattebetalarnas bekostnad. Om beslutet genomförs är detta bland de första besluten som en ny politisk majoritet skyndsamt kommer att behöva riva upp efter valet 2022.

Robert Thunfors, partiledare för Timråpartiet

Patrik Eriksson (T), ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Ann-Christin Bylund (T), ledamot i barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel