Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Timråpartiet: Samarbete mellan kommunerna bättre än sammanslagning

I Marcus Backholm Bohlins ledare (ST 6/12) har åter igen frågan om kommunsammanslagning kommit upp mellan Timrå och Sundsvall. Och som ledaren beskriver finns det inget forskningsstöd för att en sammanslagning skulle leda till något positivt. Och den åsikten delar vi i Timråpartiet, vi upplever också att det inte finns något folkligt stöd bland Timråborna att slå ihop med Sundsvall.

Timrå är med sina cirka 18 000 invånare en medelstor kommun i Sverige (snittet är cirka 20 000) och där cirka 90 procent av invånarna bor på en liten geografisk yta längs kusten. Möjligheten att bedriva en offentlig service av hög kvalité borde därför vara väldigt bra.

Istället för att slå ihop kommunerna ska vi fortsätta samarbeta och utveckla det samarbetet. Idag samarbetar vi redan i form av MittSverige Vatten AB, Servanet AB, kommunalförbundet Medelpads Räddningstjänstförbund och en gemensam överförmyndarnämnd, oftast med mycket positivt resultat.

Vi välkomnar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utreder möjligheten att bolagisera den kommunala vård och omsorgen i ett kommunalägt aktiebolag. Detta för att spara momspengar. Men vi i Timråpartiet ser också detta som ett första steg att kunna genomföra Norrtäljemodellen i form av sammanhållna vårdområden. Något som vi föreslog i vårt budgetförslag tillsammans med Liberalerna.

Ett kommunalförbund med ett offentligt ägt aktiebolag mellan Sundsvall, Timrå, Ånge och Region Västernorrland som bedriver äldreomsorg, hemtjänst, primärvård, tandvård och specialistvård i ett geografiskt område, exempelvis Medelpad. Där finns det många samordningsvinster vi kan göra, särskilt gällande äldre och multisjuka. Ta bort stuprören och bygg hängrännor istället.

Den politiska viljan borde finnas eftersom Vänsterpartiet ingår i den styrande majoriteten både i Timrå, Sundsvall och Ånge och som själv har drivit Norrtäljemodellen i regionen. Där sätter vi vår tilltro till Vänsterpartiet i Sundsvalls nya gruppledare, Isabell Mixter som tidigare varit gruppledare för Vänsterpartiet i regionen.

Problemet är dock Socialdemokraterna i regionen, som inte går i hand med sina egna partikamrater på riksplanet. Statsministern och sjukvårdsministern har lovordat Norrtäljemodellen som något att sträva efter, men i Västernorrland har Socialdemokraterna valt en annan linje.

Skulle Socialdemokraterna göra ett omtag i sitt ställningstagande och se fördelarna skulle det gå att skapa en bred majoritet med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sjukvårdspartiet med förhoppningsvis stöd av Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i regionfullmäktige.

Och i Timrå skulle det förhoppningsvis gå att få till en bred majoritet mellan Timråpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna för en sådan lösning. Då skapar vi ett samarbete som gynnar alla, särskilt medborgarna och patienterna.

Lotta Borg (T), gruppledare för Timråpartiet

Monica Persson (T), ledamot i socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel