Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Timråpartiet: Visst behövs en ny simhall – men vad kostar den i investering, drift och underhåll?

Artikel 27 av 28
Sparkraven i Timrå kommun
Visa alla artiklar

Med anledning av insändaren "Majoriteten röstar för att bygget av en ny simhall i Timrå startar till våren".

Vi i Timråpartiet håller helt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om behovet av en ny simhall i Timrå kommun. Frågan handlar inte om behovet, utan om hur simhallen ska betalas, både gällande byggnation och vilka driftskostnader som den nya simhallen kommer att ha. Varför nämner inte S+V ett enda ord om detta?

Vad kommer det kosta i investering, drift och underhåll? Kommunfullmäktiges ledamöter har inte fått någon kalkyl presenterad för sig, den fanns nämligen inte i möteshandlingarna till sammanträdet den 25 november.

I de underlag som Timråpartiet har begärt ut från kommunen rörande simhallsprojektet kan man läsa att den årliga nettodriftskostnaden borde vara någonstans mellan 10,8 miljoner till 24,9 miljoner per år baserat på siffrorna som redovisas. Framtida underhåll nämns inte. Investeringskostnaden cirka 250 miljoner kronor.

Är det rimligt att fritidspolitiker själva måste räkna och göra prognoser samt antaganden om hur intäkter och utgifter kommer se ut för det nya badhuset? Detta eftersom någon ekonomisk kalkyl och riskbedömning inte finns.

På fullmäktige fick Timråpartiet, tillsammans med L, SD, M, C och KD igenom en minoritetsåterremiss i kommunfullmäktige av just den anledningen. Varför får vi inte ett korrekt underlag? Vad vill man dölja? Och hur kan enskilda S+V-ledamöter rösta för en ny simhall utan att ha några siffror presenterade i möteshandlingarna? Känner man inget personligt ansvar för kommunens ekonomi som folkvald till fullmäktige eller agerar man som röstboskap? Detta är inte ansvarsfullt.

Vi i Timråpartiet anser att det skickar dåliga signaler till medborgarna att höja skatten till en av Sveriges högsta skattesatser, skära ned i välfärden och samtidigt bygga en ny simhall för 250 miljoner kronor med högsta graden osäkra driftskostnader. Allt detta i en nedåtgående konjunktur.

Var det därför S+V valde att höja skatten med 95 öre? Att hälften av skatteökningen ska gå till en ny simhall och inte till skola, vård och omsorg?

Lotta Borg, gruppledare för Timråpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel