Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tio procent av Sveriges kvinnor lever i smärta – och politikerna blundar

Idag är det internationella kvinnodagen. Varje dag bör vi belysa de problem som bidrar till ojämställdhet mellan könen och i dag är det än så viktigt. För oavsett vart vi är - i Västernorrland, i Europa eller någonstans på andra sidan jorden har vi fortfarande ojämställdhet.

Året är 2019 och i Västernorrland har vi lång väg att gå till dess vi har jämställdhet mellan könen. Oavsett om det handlar om yrkesliv, familjeliv, politisk och ekonomisk makt, eller tillgången till vård i Västernorrland så har män, kvinnor och icke-binära helt olika förutsättningar. Många av problemen ligger i okunskap och en ovilja att prioritera dem.

Ett sådant område är kunskapen om, och tillgång till vård för, endometrios. Det är en kronisk sjukdom som gör att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och bidrar till fruktansvärda smärtor och leder i värsta fall till infertilitet. Man räknar på att ungefär var tionde fertil kvinna har endometrios, men siffran är osäker då många förblir odiagnostiserade då kunskapen om endometrios är dålig både bland befolkningen och hos läkarkåren.

De riktlinjer som Socialstyrelsen tog fram 2018 är en start på de förändringar som behöver ske, men det räcker inte. Det statliga forskningsanslaget måste öronmärkas till eftersatta områden - däribland endometrios - och Västernorrland behöver satsa mer på kunskapsspridning om sjukdomen. Framförallt måste den bli sedd för vad den är - en folksjukdom.

Problemet är allvarligare än man kan tro. Inte bara sänker det levnadsstandarden för så många kvinnor, det leder även till ökad ojämställdhet mellan könen när många av dessa behöver vara hemma från arbetet eller skolan på grund av för höga smärtor för att klara vardagen. Det är för oss helt otroligt att en sjukdom som drabbar och försvårar livet för så många kvinnor inte prioriteras högre i dag. Det bristfälliga forskningsanslaget och icke-existerande intresset bland många av Sveriges regioner att prioritera sjukdomen kostar inte bara kvinnors levnadsstandard - det kostar även skattepengar i form av vårdkostnader.

Trots att ämnet lyfts då och då är kunskapen om sjukdomen låg och åtgärderna få. Därför måste Västernorrland gå före och prioritera forskning inom endometrios så att vi kan diagnosticera och förbättra vården för de tio procent av Västernorrlands kvinnor.

Det är en fråga om jämställdheten i Sverige. Vi måste göra någonting och det är nu.

Vi måste förbättra vården så att livmoderbärare inte behöver vara hemma från skola eller jobb på grund av smärtor flera dagar i månaden. För kvinnors ekonomi och pension, livskvalité och självständighet kan åtgärderna inte vänta. Att prioritera forskning och vård av sjukdomen som gör att tio procent av Sveriges kvinnor lever sina liv i kronisk smärta är inte bara orimligt det är en fråga för jämställdheten i Sverige.

Eva Mörtsell, jämställdhetspolitisk talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

Valencia Igiraneza, distriktsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund Västernorrland.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel