Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tjernobyl får inte falla i glömska

I dag, 26 april, är det 34 år sedan det hände, det som inte skulle kunna hända. Vid test av vissa funktioner skenade en av reaktorerna i Tjernobyl och en härdsmälta blev ett faktum. Stora delar av Europa fick ta emot radioaktivt nedfall, delar av Ukraina och Vitryssland evakuerades. Många människor drabbades på många sätt. Vindarna förde även de giftiga partiklarna till Sverige – framför allt Gävleborg och Västernorrland.

Oavsett vad kärnkraftsolyckor beror på blir konsekvenserna förödande. Något som aldrig får glömmas. Speciellt i dessa dagar när somliga pläderar för mer kärnkraft. Gamla reaktorer skall rustas upp, nya tekniker skall introduceras, små reaktorer skall serietillverkas och placeras i tätorter...

Till alla kärnkraftsentusiaster vill vi säga: Kärnkraften har inget egenvärde, förutom att det är en förutsättning för kärnvapen. Tvärtom skapar det omotiverade risker för katastrofer, det är miljöfarligt under drift med radioaktiva utsläpp och enorma värmemängder i närliggande havsmiljöer, det skapar giftigt och miljöfarligt avfall som kommande generationer skall leva med, det skapar maktkoncentrationer och stelbenta energisystem som blockerar miljövänligare alternativ, det är dyrt och innebär ökade kostnader för alla skattebetalare.

Så här på årsdagen av Tjernobylolyckan vill vi tipsa, inte minst alla kärnkraftsförespråkare, om den mycket välgjorda tv-serien "Chernobyl" på HBO och även Nobelpristagaren Aleksijevitj Svetlanas gripande bok "Bön för Tjernobyl".

Tjernobyl får inte falla i glömska!

Folkkampanjen mot Kärnkraft - Kärnvapen, Sundsvall:

Lena Dahlin, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Måna Wibron, Stefan Aronson, Ulf Gustafsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel