Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tolv överläkare och specialistläkare: Akutgeriatriska avdelningen borde utökas – inte läggas ned

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

I en debattartikel i ST 10/9 skriver Anders Nelvig, tidigare överläkare geriatrik, om hur en nedläggning av den akutgeriatriska avdelningen 26A på Sundsvalls sjukhus kommer att försämra kvaliteten på äldrevården.

Vi håller med Anders Nelvig, och vill utveckla hans kritik mot sparförslaget.

Den åldrade patienten kräver ett helt annat förhållningssätt än övriga patienter. Det är sällan en enda sjukdom som orsakar den aktuella symtombilden, utan en kombination av kroniska sjukdomar. Många äldre medicineras med ett stort antal läkemedel med oöverskådliga korsreaktioner.

Ett ökande omsorgsbehov gör att ansvarsfördelningen mellan kommunal omsorg och landstingsvård blir otydlig. Sjukdomar hos äldre hanteras ofta på olika specialistmottagningar och på hälsocentralen samtidigt, vilket försvårar samordning.

Många som lider av åldrandets sjukdomar eller sköter en åldrande anhörig har erfarenhet av hur dåligt den svenska äldrevården kan fungera. Vi som försöker göra vårt bästa i ett dysfunktionellt system håller med och är ofta frustrerade över det dåliga resultat vi uppnår. Vi lär våra unga kollegor att titta åt ett annat håll när de protesterar över systemets brister.

Detta problem är välkänt sedan decennier. Regeringen tillsatte 2017 utredningen "Samordnad utveckling för god och nära vård" där syftet är att få vården att samordnas kring den åldrandes behov. Även om resultatet ser ut att begränsas till ännu en omorganisation av chefsstrukturen uppskattas ändå avsikten att förbättra äldrevården.

Avdelning 26A har spetskompetens för åldrandets sjukdomar, och är den enhet som lyckas bäst med uppgiften. Personalen på avdelningen har stor erfarenhet av akut vård av äldre och de speciella problem denna vård medför.

Tyvärr räcker vårdplatserna långt ifrån till för uppdraget, och många äldre vårdas på avdelningar med annan inriktning. Patienterna läggs därför ofta in på den avdelning som har minst antal överbeläggningar, där sliten och överbelastad personal gör så gott de kan.

Avdelning 26A skulle behöva utökas med åtminstone ytterligare en geriatrisk avdelning. Alla som lider av åldrandets sjukdomar borde ha rätt att vårdas av personal med specialistkompetens.

I detta läge, när den geriatriska akutvården redan går på trekvart på grund av platsbrist, lägger nu sjukhusledningen till vår häpnad fram förslaget att lägga ned avdelning 26A. Avdelningen bedöms överflödig.

I förvaltningschefens förslag till handlingsplan står "Patienter som idag läggs in på 26A har i regel specifika grunddiagnoser som inskrivningsorsak […] Det innebär i sin tur att patienterna kan få sin vård på andra, mer lämpliga avdelningar”.

Förslaget underkänner alltså behovet av geriatrisk specialistkompetens vid vård av äldre. Möjligen vittnar uttalandet om sjukhusledningens bristande kunskap om geriatrisk vård.

Att lägga ned sjukhusets enda akutgeriatriska avdelning kommer att avsevärt försämra vården för de äldre patienterna, och är en åtgärd som går stick i stäv med tankarna i näravårdsutredningen.

Budgeten är ansträngd och besparingar är nödvändiga. Att låta dessa drabba de allra sköraste i samhället är dock hårresande och anstötligt. Vi höjer nu våra röster för dessa våra mest utsatta medmänniskor.

Överläkare och specialistläkare vid medicinklinken Sundsvall:

Arvid Hamrin, Britt-Marie Nicolaisen, Emma Ölander, Anders Persson, Ove Storkamp, Erland Olauson, Nina Mumcu, Khalid Ibrahim, John Svensson, David Erixon, Gábor Bacskulin och Erik Lidén 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också: [+] Läkare slår larm när vårdplatser dras ner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel