Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tomma tunnor skramlar mest

 
Gifttunnor i Sundsvallsbukten
Visa alla artiklar

Att Moderaterna vill skynda på saneringen av de 23 000 gifttunnor som ligger längs Sundsvalls kust är i sig bra, men rimmar illa med deras i övrigt förda miljöpolitik. Det är också viktigt att skuldfrågan för saneringen utreds ordentligt. Miljöpartiet i Sundsvall välkomnar ett nyväckt miljöintresse hos Moderaterna - men konstaterar att deras hittills förda politik snarare minskat anslagen till sanering.

Vi beklagar samtidigt att Moderaterna vid sin presskonferens väljer att blanda ihop korten och ställer åtgärder för minskade plastföroreningar i havet mot sanering av gamla industrisynder. Att minska mängden plastavfall genom till exempel förbättrad återvinning är en viktig åtgärd för att minska plastföroreningar i haven.

Moderaterna visar med det återigen på en oförmåga att se miljö- och klimatpolitiken som är helhet. Miljö- och klimatutmaningarna som vi står inför är enorma - och vi vet att vi behöver arbeta på alla fronter samtidigt - det enda kan aldrig utesluta det andra.

Lokalt vill man nu alltså satsa på att sanera för miljögifter. Samtidigt innebar den budget som Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna drev igenom i riksdagen i våras att man drog ned på resurserna till miljöarbete och sanering av föroreningar. Budgeten som gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna innebar ett dråpslag för Sveriges miljö- och klimatarbete med massiva nedskärningar på ett flertal områden. Bland annat skulle det arbete som myndigheter och forskare gör för att upptäcka miljöproblem och gifter i våra hav avbrytas.

Nu har Miljöpartiet påbörjat arbetet med att återigen bygga upp finansieringen för det klimat- och miljöarbetet som behövs för att Sverige ska klara sina klimatmål och om Moderaterna menar allvar med sitt nyvunna miljöengagemang är de mer än välkomna att vara en del av det arbetet.

Moderaterna väljer i sitt förslag att dessutom gå emot länsstyrelsens prioriteringslista vilket vi ser som väldigt olyckligt. För oss är det självklart att beslut om saneringsåtgärder fattas av experter och inte av politiker, så att pengarna faktiskt används klokt. Det är en komplex fråga, och förenat med vissa risker att börja sanera de 23 000 gifttunnor som ligger i vattnet längs vår kust. När Moderaterna gör såna här utspel samtidigt som de under lång tid velat dra ner på finansieringen för sanering, visar det mer på populism än på reell och effektiv miljöpolitik.

Vill man få området sanerat är det bästa sättet att avsätta pengar så att det går snabbare att arbeta sig igenom Sveriges mest akuta områden. Moderaternas politik de senaste fem åren har konsekvent visat att de vill ge mindre anslag till just sanering, inte mer. Partiets nyfunna engagemang för miljöfrågor är givetvis välkommet och på tiden - men det ställer också krav på finansiering över tid på alla politiska nivåer, annars faller utspelet platt.

Johanna Thurdin, ordförande Miljöpartiet i Sundsvall och Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson Miljöpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel