Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Trafikverket borde ta bort avbrutna snökäppar – risk för plastsplitter i markerna

Jag såg att man från Trafikverket åkte och samlade in snökäpparna i skiftet mellan våren och sommaren, men tyvärr är ett mycket stort antal av dem avbrutna. Och en eller två decimeter av den röda käppen sitter kvar i vägkanten med vass kant vid avbrottet. Dessutom har en del av dem även splittrats sönder och det ligger små röda plastbitar på samma plats.

Det är inte hållbart. Djur och människor kan göra sig illa på dessa avbrutna delar och hur går det när Trafikverket ska röja dikesrenarna längre fram? Då kommer det att bli massor av plastsplitter.

Trafikverket borde ha nollvision även här. Ingen plast i markerna.

Låt skolungdomar tjäna en slant genom att plocka bort plasteländet under en vuxens ansvar. Alla tjänar på det.

Nä usch, det är ingen trevlig syn när man åker till stan och ser detta, det är hur mycket som helst efter vägarna. I mitt fall vägarna 320 och 86.

Håll naturen ren

SVAR DIREKT:

Snöstörarna tas bort på våren med hjälp av maskiner. De som eventuellt ligger i diket och syns från fordonet plockas bort för hand.

På grusvägar används idag snöstörar av pil eller bambu. Störarna av plast som kan plockas in rengörs och återanvänds flera gånger så länge reflexen har kvar sin synbarhet medan de av pil eller bambu kan användas endast en vintersäsong. Färgade snöstörar syns bättre och används därför efter belagda vägar med mer trafik.

När vi städar vägkanterna plockas skräp upp, bland annat trasiga snöstörar. Tyvärr är det ogörligt att handplocka skräp efter hela vägnätet då det blir alldeles för omfattande. Vi riktar in oss på de sträckor som har mycket trafik och mycket skräp. Det innebär att det tyvärr kan finnas lokala ställen med skräp eller plastbitar som vi missar.

Till viss del används idag föreningar till vägstädning. Ur ett säkerhets- och arbetsmiljöperspektiv ska barn inte utföra en sådan uppgift i vägmiljön, oavsett om en ansvarig vuxen finns med eller inte.

Kristofer Engstrand, projektledare Underhåll, Trafikverket

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel