Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Trähus på Norra kajen – ett klimatsmart byggande

Tidigare insändare har haft synpunkter på hur Norra kajen kan utvecklas. Vi vill lägga till att det till övervägande delen bör bli hyreslägenheter och att kvarteret bör byggas i trä, inte minst av klimat- och miljöskäl. Träet binder kol medan betonghus bidrar till stora koldioxidutsläpp både under tillverkningen och under byggtiden.

Sundsvall var först i landet att bygga flervåningshus i trä, efter att det blev tillåtet vid sekelskiftet. Folk kom från hela landet för att titta på Mitthems vackra trähus i Inre hamnen. Efter det har inga fler större hus byggts i trä här, däremot har en mängd andra städer dragit nytta av erfarenheterna.

I dag byggs 10-15 procent av alla nya hus i landet i trä och regeringen uppmanar kommuner och byggbolag att bygga mer i just trä för att det är överlägset när det gäller att hålla koldioxidutsläpp nere.

Tidningen Betong har nyligen, nr 3 2019, låtit SCB jämföra kostnaden för att bygga bostadshus i trä jämfört med betong. Det visar sig att hus med trästomme inte bara är miljö- och klimatmässigt bättre än hus i betong, utan också billigare.

Kommuner där det byggs mest i trä idag är Växjö och Skellefteå. I Skellefteå byggs ett 21-våningshus med kulturhus i botten och hotell ovanpå. I vår närhet finns nya större trähus i både Östersund och Umeå. Det byggs även idrottsarenor, parkeringshus, skolor och vägbroar med mera i trä. Många kommuner planerar trähussatsningar och det byggs nya trähusfabriker runt om i landet, bland annat i Gävle.

Man måste inte sätta det ena byggmaterialet mot det andra. De kan kombineras. Det viktiga är att byggmaterialen blir mer hållbara och när nu betongindustrin har fått konkurrens så har de i liten skala börjat använda sig av en mer miljövänlig betong.

Trähus har många fördelar mot betongen. Trähus som byggs prefabricerade industriellt blir klara mycket snabbare och dessutom blir det färre transporter, då träet är lättare.

Med den här majoriteten tar vi de första stegen för att uppmuntra ett mer klimatsmart byggande. Mindre klimatpåverkan och bättre för närmiljön under byggtiden och dessutom får vi en bättre inomhusmiljö i trähus.

På senaste kommunfullmäktigemöte antogs en träbyggnadsstrategi och vad vore lämpligare än att se till att de bolag som bygger klimatvänliga bostadshus i trä blir inbjudna till Norra kajen.

Hicham Elkahtib (V), vice ordförande Mitthem

Kim G Ottosson (V), ledamot stadsbyggnadsnämnden

Åke Johansson (V), ledamot miljönämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel