Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Transportstyrelsen: Insändare innehåller sakfel – här är reglerna för cyklister

Insändaren "Cyklister får inte hålla hög fart på gång- och cykelbanan – välj i så fall bilvägen" innehåller vissa sakfel och vi på Transportstyrelsen skulle vilja göra några förtydliganden.

Avsändaren använder uttrycket "på ytor där gående och fordon samsas". Om hen syftar på det som i reglerna kallas "gångfartsområde" så gäller i ett sådant område att man inte för köra ett fordon där snabbare än gångfart. 20 kilometer i timmen är definitivt snabbare än vad som definieras som gångfart.

Normalt gäller 50 kilometer i timmen inom ett tättbebyggt område eller så kan kommunen ha bestämt att 30 eller 40 kilometer i timmen ska gälla inom området. Det finns ingen särskild hastighetsbegränsning för dig som cyklist på en gemensam gång- och cykelbana. Men oavsett vilken hastighet som gäller så måste du alltid anpassa din fart så du kan stanna inför ett uppdykande hinder.

Avslutningsvis vill vi göra ett förtydligande om vad som gäller för cykling på vägbana bland andra fordon, även om det finns en cykelbana bredvid vägen. Ja det är tillåtet, men det krävs att cyklisten är över 15 år och att hastighetsbegränsningen på den aktuella vägen inte är mer än 50 kilometer i timmen. (Tredje kapitlet, sjätte paragrafen trafikförordningen)

Mikael Andersson, presschef Transportstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel