Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tre "andrelärare": Förstelärarreformen slår fel – arbetsgivare och fack bör agera i löneförhandling

Vi arbetar på tre av fyra skolor i Sundsvalls kommun som har räknats till så kallade utanförskapsområden – för övrigt ett negativt laddat ord i våra öron.

Vi har valt att utföra vårt uppdrag med lite fler utmaningar, men framför allt vill vi vara med och lotsa våra elever in i en komplex omvärld med rätt verktyg i bagaget. Vi vill påstå att alla som arbetar på dessa skolor är viktiga kuggar i elevernas framgångshjul.

På våra skolor arbetar vi sida vid sida med förstelärare som har anställts för att öka elevernas måluppfyllelse lite extra, som när de anställdes fick 5 000 kr i löneökning. Sedan hösten har de fått 5 000 kr till i form av ett statsbidrag som ett "karriärsteg för lärare i utanförskapsområden" (Skolverket).

Summan har utgått till förstelärare på fyra skolor i kommunen, även till de som går i pension och som rimligtvis inte kan bedömas ha en fortsatt karriär inom skolan.

Sundsvalls kommun har inte varit transparent kring detta och det har skapat många frågetecken.

Vi har samlat frågor från kollegor som skoldirektören och lärarfacken behöver svara på:

■ Hur visar arbetsgivaren sin uppskattning rent lönemässigt för övrig personal på dessa skolor?

■ Ska förstelärare som fått 10 000 kr i löneökning ingå i årets lönerevision eller fördelas potten på övriga bidragande lärare?

■ Varför delas 5 000 kr ut till lärare som går i pension inom kort?

■ Hur har förstelärarreformen på dessa skolor bidragit till ökad måluppfyllelse för våra elever?

Vill man behålla erfaren och kompetent personal på skolor i utanförskapsområden behöver arbetsgivare och fack agera i pågående  löneförhandling.

Tre "andrelärare" i Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel