Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Trist att vårdnadstvister i domstol har fördubblats – professionella medlare behövs

I januari 2020 kunde vi erhålla Domstolsverkets siffror för 2018 gällande vårdnadstvister i Sverige. (Se ST 12 januari.)

På tio år har antalet tvister i domstol fördubblats – från 3 663 år 2008 till 7 338 år 2018. Det är ingen bra utveckling – inte minst för alla inblandade barn.

Det är oerhört trist att föräldrar inte kommer överens om barnen, och tyvärr inte ovanligt. Vi måste få till skarpare förutsättningar och en bättre lagstiftning som uppmuntrar till samarbete och varnar föräldrarna för upptrappad konflikt.

Lösningen är inledande obligatoriska samtal mellan parterna, utan juridiska ombud som många gånger eldar på konflikten. Professionella medlare som kan förtydliga konsekvenserna av en långvarig konflikt och dess följder, inte minst för barnen. Lekmannapersoner med erfarenhet på området och egna upplevelser och konsekvenser. Ja, likt det som regionen börjat med inom psykiatrivården, så kallad "peer support" som jag tror kan fungera även inom detta område.

Vad är vinsten med detta?

Pengar är inte allt, men dessa vårdnadstvister kostar mycket pengar. Det är arbete för familjerätten i kommunen, juridiska ombud och domstolar. Det kan också vara sjukskrivningar.

Det läggs också mycket energi på detta som kan läggas på annat – inte minst barnen.

Den långsiktiga vinsten är att barnen får växa upp tryggare och säkrare.

Man behöver inte gå till domstol, man kan skriva juridiska avtal genom familjerätten och bli överens – och känna att "vi gjorde detta tillsammans och för barnens skull".

Där skulle man även kunna ha en morot, att det ska löna sig att komma överens. Ja varför inte ett litet bidrag till barnen, som utbetalas när avtalet har fullföljts efter ett par år. Bättre det än stora samhällskostnader och psykisk ohälsa.

När vi får resultatet för 2019 så hoppas jag att vi inte passerat 8 000 konflikter, det vill säga vårdnadstvister, utan att det blivit färre. Då kan den ekonomiska vinsten användas till annat av vikt i samhället.

Till sist: Det finns ett mindre antal föräldrar som måste och ska gå till domstol – där barnen behöver skyddas på grund av att någon av vårdnadshavarna bör uteslutas för barnets bästa.

Professionella medmänniskan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel