Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Trött primärvårdsläkare: Om sårmottagningen läggs ned måste specialisterna komma till hälsocentralerna

Jag läste med förundran att man funderar på att stänga den nyöppnade sårmottagningen på Sundsvalls sjukhus.

I ST:s artikel säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden att: "Det här är tydligen en primärvårdsfråga som primärvården ska sköta. Så har jag fått det här berättat för mig".

För mig, som är läkare inom primärvården låter det som en saga, och jag är en av många som nu tröttnat på politikerfloskler.

Vet Lena och andra tjänstemän vad sårmottagningen sköter om? Har hon varit där och bildat sig en egen uppfattning?

Det handlar inte om att sätta på plåster på ett skrubbsår eller omläggning efter operation. Vi i primärvården har fantastiska sköterskor som varje dag sköter det. Nej, det handlar främst om multisjuka och/eller diabetespatienter. Dessa har ofta både känselnedsättning och dålig blodcirkulation. Ett litet sår märks ofta inte innan det har blivit infekterat och blivit stor – och behöver då lång tid för läkning. Många gånger klarar vi av detta i primärvården. Ibland blir såret, trots vår behandling, ej bättre eller komplikationer tillstöter.

Det är då vi kopplar in sårmottagningen. Där har man även ett nära samarbete med infektionskliniken (till exempel vid misstanke om benröta) eller kärlkirurgen (i frågan om tår/fot behöver amputeras).

Till detta har man gemensamma ronder inbokade, där patienter alltså kan få bedömning av tre olika specialister på samma gång.

Om allt ska skötas i primärvården förväntar jag mig att dessa specialister kommer ut till hälso- och vårdcentralerna, så att svårt sjuka patienter kan får lika kompetenta utlåtanden som nu.

Nästa aspekt är kompetensutvecklingen. Det kommer nya metoder och material. Hittills har vi kunnat lära oss om detta till exempel genom direkt kontakt med sårmottagningen eller remissvaren.

Med alla uppdrag som primärvården har, finns inte så mycket tid så att sköterskor på hälsocentralerna ska kunna ha koll på alla nyheter.

Det här känns verkligen som att man nu åter vill uppfinna hjulet på alla enheter igen.

Trött primärvårdsläkare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel