Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Trygghet och säkerhet i samhället skapas inte med enbart fler poliser

Det talas i dessa tider väldigt mycket om trygghet och säkerhet. Vi människor känner oss otrygga och det är mycket våld och brott och till och med dödsskjutningar.

I hela valrörelsen var det en tävlan om vilket parti som lovade mest av trygghets- och säkerhetslöften i form av budet på flest poliser.

Det är visst och sant att vi vill ha ett tryggt och bra samhälle att leva i. Trygghet är ju mycket mer än bara att stoppa och lagföra gängskjutningar.

Nu, så här i början av det nya året, kan vi öppet läsa om olika dödsorsaker under år 2018.

Dödsskjutningar 38. Döda i trafiken 325. Självmord (år 2017) 1544. Döda i arbetsplatsolyckor 58.

Så när det handlar om att få ett tryggt och säkert samhälle så kanske det inte räcker med att ”bara” tänka på fler poliser.

Vårt samhälle har förändrats mycket sedan 50-talet och allt har gått snabbt. Individualismen har övertagit det kollektiva tänkandet och många upplever en alienation.

För att få ett tryggare och säkrare samhälle måste man se mycket bredare på varför det blivit som det blivit. Det vi skall göra är att vi skall beskriva vad vi anser är trygghet och säkerhet och sedan verka för att komma dit – det är den sammanlagda helheten och inte bara ropa på enskilda insatser.

Britt Rinnan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel