Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Trygghetsboende inget bra alternativ för att minska ensamhet och skapa trygghet för äldre i Sundsvall

I Liberalernas debattartikel "Trygghetsboende minskar ensamhet" i ST 29 mars, kan vi läsa hur ofrivillig ensamhet påverkar äldre negativt. I och med covid-19 har detta blivit tydligt även hos de äldre som annars får besök av vänner och släktingar. Plötsligt står kaffekoppen tom.

Så varför ska då samhället inrikta sig på att vi ska bo hemma så länge som möjligt? Den 1 april besvarades frågan i ST, där Niklas Säwén, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, berättar att kommunen nu ska spara pengar genom att underlätta för äldre att söka hemtjänst. Fler ska kunna bo kvar hemma.

Trygghetsboende som Liberalerna lyfter som ett alternativ är inte lika tryggt som det låter. Det kan inte jämföras med de serviceboenden som nu avvecklas. Till trygghetsboende gäller bostadskö precis som till andra hyreslägenheter. Detta är inget alternativ om vi strävar efter att skapa trygghet för de äldre. Något som jag lyft i tidigare insändare.

I pressmeddelandet från Regeringskansliet går det att läsa hur fler äldre medborgare är en vinst för folkhälsan och vårt välfärdssamhälle. Men frågan är om det även är en vinst för de äldre som möter den förändring som nu sker inom omsorgen.

I pressmeddelandet läser jag vidare att regeringen vill att det i landet ska byggas cirka 560 äldreboenden. Äldreboende är för de som inte klarar sig själva hemma, inte ens med hemtjänst. I pressmeddelandet saknar jag vad som ska finnas för de som mår så pass bra att äldreboende inte är aktuellt men som saknar social samvaro.

Jag upprättade en enkät som ett antal av Sundsvalls kommuns invånare har besvarat. Svar som visar på en oro över den utveckling som nu sker.

Om vi nu inte får ha kvar våra serviceboenden så tycker jag att vi bör titta på andra alternativ, inte bara se till ekonomin och hindra att äldre får en social samvaro. Mitt förslag är att kommunens politiker ordnar en träff för oss i kommunen som vill diskutera framtiden för de äldre.

Jag kan utifrån enkätsvaren lova att det finns många värdefulla tips bland våra Sundsvallsbor. På grund av covid-19 kan vi inte träffas fysiskt ännu, men jag hoppas på möjlighet efter sommaren eller varför inte ordna en webb-baserad lösning.

Än finns hopp

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel