Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tv:n kan vara patientens enda sällskap – varför fungerar inte ljudet på onkologens apparater?

Jag har nyligen avslutat mitt långa arbetsliv som sjuksköterska i regionen och i samband med att jag blev pensionär upptäcktes bröstcancer, vilket innebär att jag nu får en ofrivillig resa som patient.

Jag har fått ett professionellt och bra bemötande överallt i vården och min behandling inleddes snabbt efter upptäckten. Först blev det bröstoperation, därefter påbörjades cytostatikabehandlingar.

Det blev en tuff start för mig med flera komplikationer i början, vilket innebar att jag bland annat blev tvungen att uppsöka akuten mitt i natten och därefter blev jag inlagd på onkologen i fem dygn över trettondagshelgen.

Jag vill hylla all vårdpersonal som arbetar dygnet runt i ett många gånger stressigt kaos, men som trots detta tar hand om oss patienter på ett mycket professionellt och respektfullt sätt.

Jag har dock några frågor till Region Västernorrland och Landstingsfastigheter efter att ha vistats på onkologen. Eftersom mina vita blodkroppar sjönk så mycket på grund av en infektion och cytostatikabehandling så placerades jag i ett isoleringsrum på avdelningen. Detta innebar att jag inte fick ta emot besök, vilket naturligtvis påverkade mig både fysiskt och psykiskt. Det enda nöjet som fanns var en tv som inte gick att använda fullt ut. Man kunde titta på bilden men inte ha ljudet på, för det var ett skrapande, högt och intensivt oljud med jämna mellanrum.

Det visade sig att problemet var detsamma på alla tv-apparater på hela avdelningen – utom på två som var nya.

När jag påtalade detta sa personalen att det var ett känt problem och att de hade påtalat detta länge till Landstingsfastigheter. Här ligger svårt sjuka cancerpatienter och det enda de kanske har som sällskap är tv:n. Ska den inte fungera då? Jag tycker det är en mycket rimlig önskan.

Jag har ytterligare en fråga. Varför måste man logga in sig på nytt var 24:e timme på regionens gästnätverk? Det är inte heller enkelt, jag fick göra om proceduren ett flertal gånger innan det fungerade, och många patienter är äldre och behöver hjälp av anhörig som kommer på besök.

AnnKi

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel