Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ulrika Knutssons krönika gladde – skönt att fler saknar fåglarna och ornitologerna

Jag blev glad när jag läste Ulrika Knutssons krönika i ST lördag 4 maj, att det finns fler än jag som intresserar sig för fåglar och vissa arters fortsatta överlevnad.

Det är inte bara näktergalen, göken, med flera som vi aldrig hör numera, utan även ornitologerna har tystnat. Eldsjälar som Nisse Lundmark i Sundsvall och Lennart Broman i Njurunda finns sedan länge inte med oss och kan ta oss med på fågelexkursioner, inte heller ger någon fågelkännare oss tips i pressen om var man se eller höra sällsynta gäster i fågelvärlden.

Göken har jag hört ropa go-ko lite överallt i skogarna sedan barndomen på 1940-talet. Det var alltid en välkommen stämma att lyssna till, fast den inte var så vacker. Näktergalen hörde jag för första gången i mitten av 1970-talet. Det var i månadsskiftet maj-juni som Lennart Broman lät mig och några andra vänner följa med till Skottsunds golfbana för att lyssna på den starka stämman.

Det var sent på kvällen, när vi på långt håll hörde de kraftiga tonerna från näktergalen i lövträden vid golfbanans gräns mot Ljungan. På samma plats kunde vi höra fågeln spela under flera år. Om det var samma fågel visste vi förstås inte.

I den lummiga grönskan på Klampenborg var vi också och lyssnade på näktergalen. Ville man inte besöka holmen gick det bra att veva ner rutan på bilen och lyssna från landsvägen. Men det var ju inte lika trevligt. Det märkligaste stället jag lyssnat på näktergalen var i Stockviksverkens industriområde. Där spelade den i grönskan mellan AGA och bäckens rinnande vatten.

När jag frågar någon idag om när de senast hörde näktergalen spela, tittar de konstigt på mig och säger: "Den finns inte på våra breddgrader och har väl aldrig funnits".

Inger Söderberg, Sundsvall

Läs Ulrika Knutssons krönika: Tyst vår utan näktergal och gök

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel