Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Underjordiskt garage, gångtunnel och glastak över vägar kan väcka liv i Stenstans handel

Jag korsar gamla E4 och sätter fötterna i rask takt på Storgatan i riktning mot väster. Det är i stort sett gågata hela vägen från gamla E4, så det är tryggt att gå här.

Under promenaden reflekterar jag över att det är i stort sett folktomt. Någon enstaka person dyker upp men försvinner ännu snabbare.

Jag känner mig ensam där jag går och försöker påminna mig själv hur det var en gång i tiden. Då gick man sakta och stannade till vid varje skyltfönster för att "fönstershoppa". Ibland fick man ju ta del av nyheter och drömmarna fanns för att någon gång få möjlighet att köpa varan. En gång i tiden var här liv och rörelse. Människor och fordon samsades med utrymmet som var tillgängligt.

Jag når Vängåvan och denna plats slår mig direkt i ansiktet, en folktom paradyta där några enstaka soffor inte har någon gäst.

Vandringen går vidare och nästa stopp blir vid Stora torget. Det pratas en hel del om Stenstans död på grund av Birsta. Inte blir man övertygad om motsatsen när man blickar runt Stora torget. En yta som ingen människa blir glad av, mer än kanske en sommardag då det är musik och galej.

Jag står där likt kungen, som en staty, och funderar över vad man kan göra för att få mer människor att nyttja affärer i Stenstan. Vad är det som gör att många väljer Birsta framför en vistelse i Stenstan?

Jo, självklart svarar en majoritet att det är parkeringsmöjligheten (som inte kostar något), vandring i torrhet och värme inomhus. Alla utbud finns för att tillfredsställa alla behov.

Då brinner det till och tankarna går till Stora torget med frågan vad man kan göra för att få något som kunde likna Birsta.

En yta, som begränsas av Centralgatan i öster, Torggatan i väster samt Storgatan och Kyrkogatan i norr respektive söder, ligger helt öppen och skulle kunna göras till ett underjordiskt garage. Ytan är, med reservation för stegmått, 95 gånger 100 meter, det vill säga 9 500 kvadratmeter. Gräver man upp denna yta och bygger ett p-garage i tre plan får man tillgång till en hel del p-platser. In- och utfart sker via esplanaderna.

Från detta p-garage kopplar man ihop en gångtunnel (i översta planet) till Åhlénshuset, In-gallerian och Stadshuset. Därmed erhålls en likartad situation som i Birsta. Man kan parkera och gå sommarklädd året om vid shopping.

De fyra gator som nämndes ovan och som begränsar sig till Stora torget förser man med glastak. Då blir även butiker i gatuplanet oberoende av våtare väderlek och butikerna runt torget får glada konsumenter.

Pax

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel