Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ung vänster: Vi fortsätter kampen för att rädda ungdomsrådgivningen i Sundsvall

Artikel 13 av 16
Ungdomsrådgivningen föreslås läggas ner
Visa alla artiklar

Sundsvalls kommun har beslutat att stänga ungdomsrådgivningen. Att det här har gått igenom är oerhört oroväckande. Invånarna i Sundsvall har protesterat i sociala medier, skrivit insändare, och manifesterat emot det här förslaget. Politikerna har inte lyssnat, utan fullständigt skiter i vad vi tycker.

Vi i Ung Vänster anordnade tisdagen 28 januari en manifestation på torget emot detta och det är för oss obegripligt varför en funktion som denna inte längre ska prioriteras.

Ungdomsrådgivningen erbjuder kostnadsfritt råd, stöd och vägledning i livet till alla unga mellan åldrarna 18 och 24 år. Det kan handla om allt mellan studier, arbete och ekonomi till relationer, psykiskt mående och droger.

Var finns konsekvensutredningen till hur avvecklandet av den här verksamheten kommer att påverka Sundsvall?

Psykisk ohälsa bland unga är i dag större än någonsin. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste enkäter, år 2018, är åldrarna 16–29 den åldersgrupp som är mest drabbad av nedsatt psykiskt välbefinnande. Var tredje kvinna och var femte man uppgav att de upplever någon form av psykisk ohälsa. I de fall där ensamheten är som störst, är det verksamheter som just ungdomsrådgivningen som verkligen ger hopp och stöd. Psykisk ohälsa både skördar och förstör liv, ungdomsrådgivningens stöd kan rädda dem.

Ordförande för individ- och arbetsmarknadsnämnden, Christiane Rüdiger, hänvisar istället till bland annat hälsocentraler, som redan i dag är överbelastade och under hot om nedläggning. Det är ett skamligt försök till att lösa det oundvikliga problemet som uppstår när man avvecklar en stödinsats.

Om individ- och arbetsmarknadsnämnden inte förmår se till ungdomars välmående så kan de väl i alla fall se till det ekonomiska argumentet? För precis som flera tidigare insändare poängterat så tror även vi att avvecklingen av ungdomsrådgivningen kommer leda till stora kostnader för samhället, då problem som de i dag kan åtgärda vid roten istället kommer blomma ut och kräva resurser framöver. Ekonomiskt är den här lösningen kortsiktig, socialt är den förödande, och medmänskligt sätt är den oförsvarbar.

Men att förslaget om avveckling gick igenom kommer inte stoppa oss från att fortsätta sätta press på kommunen i frågan.

Vi har planerat ytterligare en manifestation, lördagen den 15 februari klockan 14.00, som ni alla är välkomna till. Allt för att få våra röster hörda, och vi hoppas att ni andra upprörda Sundsvallsbor är med oss i en fortsatt kamp för ungas hälsa!

Ung Vänster Sundsvall, genom Maximilian Näsholm och Amanda Nordén

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel