Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ungdomar tar inte hänsyn till andra – de gör vad de känner för

Martin Kullberg påstod i en insändare om razzian i Birsta att Sundsvalls ungdomar är välartade. Jag håller inte med.

Här är lite för Martin att fundera över, som jag upplever att ungdomar gör och inte gör:

■ De tränger sig före i kön till bussen. Tio personer står i kö till bussen. Så fort en ungdom kommer dit, så går de före alla och ställer sig först.

■ De sitter med skorna på sätet i bussen. De skitar därmed ner sätena och sprider otrevlig stämning för alla andra.

■ De reser sig inte upp för äldre på bussen. En typisk situation kan vara så här: En gammal människa med ont i ryggen vill sitta. Ungdomarna hånflinar då och vägrar att flytta på sig med orden: "Jag har också ont i ryggen...".

■ De skräpar ner. På bussen så kan det plötsligt komma en tomflaska flygande som landar i mittgången. Eller så sitter de och håller i tomflaskan ända tills de ska kliva av, och så går de förbi papperskorgen, och slänger flaskan på marken utanför bussen. Eller så släpper de skräpet rakt ner på marken fast de står bredvid en papperskorg.

Och det här är bara några exempel. Allt kan sammanfattas i att de inte tar hänsyn till andra, och bara gör det som de känner för, inte det som de har blivit lärda.

Välartat?

Mikael Eriksson, uppfinnare och illusionist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel