Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ungdomarna saknades på klimatdemonstrationen – det är er framtid det handlar om

Var finns de upplysta skolungdomarna i Sundsvall? Det är ju deras framtid det handlar om.

Den frågan var det flera som ställde vid klimatdemonstrationen i Vängåvan i fredags förra veckan. Vi såg några tonåringar, men de kunde räknas på ena handens fingrar.

Över hela världen har människor i alla åldrar, särskilt ungdomar, insett att världen är på väg mot en ödesdiger temperaturhöjning på tre grader om inte länderna lever upp till vad man lovade i Parisavtalet för fyra år sedan.

Det måste göras mera för att minska de fossila koldioxidutsläppen och minska vårt beroende av olja och kol. Det krävs tuffa politiska beslut för denna nödvändiga samhällsomställning. Människan har redan förorsakat en grads uppvärmning och utsläppen i världen minskar fortfarande inte, inte heller i Sverige trots alla vackra ord. De måste halveras till 2030 om Parisavtalet på max två grader ska hållas.

Tre graders uppvärmning är ett skräckscenario. Det äventyrar våra barns framtid, för att inte tala om våra barnbarn. Det beska budskapet har många nu förstått. Greta Thunberg har lyckats tända den eld som pyrt hos många ungdomar över hela vår planet.

I fredags var det så många som fyra miljoner människor som demonstrerade på världens gator. På fredag är det dags igen, för trycket måste hållas uppe för att politiker ska våga ta obekväma beslut.

Var finns detta tryck i Sundsvall? Var finns de ungdomar som bryr sig om sin framtid? Jag är säker på att ni finns, men det känns alltför obekvämt att stå på gatan och demonstrera. Det är inget ni gjort tidigare, men vår tid kräver det av oss, om vi vill ha en värld i balans.

Minns ni vad sagotanten Astrid Lindgren skrev i Bröderna Lejonhjärta; "Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort."

Välkommen till Vängåvan på fredag klockan 12.

"Skorpan Lejonhjärta, 62"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel