Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Upp till bevis i miljöfrågan, politiska partier i Sundsvall

Öppet brev till alla partier i Sundsvalls kommunfullmäktige.

Sundsvalls kommunfullmäktige misslyckades att anta en miljö- och klimatstrategi. Hur arbetet med miljöstrategin gått till har inte varit lätt att följa för oss engagerade Sundsvallsbor. Ni i den politiska majoriteten (S, V, C) lovade att Sundsvall ska bli "klimatneutralt" till 2030. Vilka konkreta åtgärder detta skulle kräva har vi inte fått veta.

Ni i oppositionen (KD, M, L, SD) bestämde er för att säga nej. Inte för att ni tycker att frågan är oviktig, säger ni, men för att strategin inte är nog tydlig. Och utan att säga vad ni vill istället skickade ni tillbaka förslaget för att tröskas några månader till.

Är det att undra på att det finns en misstro mot politiker när det blir så här? När "vår tids ödesfråga", som ni alla åtminstone med ord bedyrar är så viktig för er, reduceras till ett tafatt och förvirrat politiskt spel? En barnslig pajkastning om vem som kan låta mest bestämd utan att behöva göra något konkret?

Så – upp till bevis, ni som är företrädare för de politiska partierna:

■ Vilka initiativ kommer ditt parti att ta för att föra arbetet med miljöstrategin framåt – så att långsiktiga spelregler för klimatarbetet kommer på plats fort?

■ Hur kommer ditt parti att agera för att arbetet med klimatåtgärder – strategi, mål, åtgärder, uppföljning – ska få tillräckliga resurser?

■ Är ditt parti berett att sätta igång kommunens eget klimatarbete med omedelbar verkan, genom uppdrag till de kommunala verksamheterna att, som ett första steg, redovisa användningen av fossila bränslen och ta fram en avvecklingsplan? Åtminstone det borde ni väl alla vara överens om: att kommunens egen förbränning av fossila bränslen måste upphöra!

För alla väljare, för de skolbarn som fruktar en klimatkollaps, för alla klimatengagerade vars otålighet växer – ge oss besked! Tomma ord och mera prat räddar inte vårt klimat!

Lena Ericsson och Lena Nylund, aktiva i Fridays for future i Sundsvall

Christer Hultberg och Hans Bergstedt, Klimataktion Sundsvall

Bernt och Ingrid Sandström, aktiva i Omställning Njurunda

Björn Abelsson, Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel