Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Uppgiven Birsta city-anställd: I köpcentrumet existerar tydligen inget virus – var är samhällsansvaret?

Ingen har missat att vi lever i otroligt annorlunda tider. Tider där vi varit tvungna att tänka på andra än oss själva, tvätta händerna och lyssna på Tegnells råd. Den andra vågen är här nu och restriktionerna är tydligare och hårdare nu än förut, men de verkar inte gälla alla.

Birsta city. Vårt fina köpcentrum. Ni kanske inte har uppmärksammat det, men där existerar inget virus. Folk fikar, går tätt förbi varandra i gångarna, de snyter sig i papper som de sedan lämnar på tallriken som vi personal får ta reda på, och framför allt; de lyssnar inte på restriktioner och råd.

Tro mig när jag säger att jag förstår att detta är en extremt tuff tid för handeln, jag har sett det och ser det dagligen på min arbetsplats. Jag vet också att pengar spelar en otroligt viktig roll i vårt samhälle men när ska detta läggas åt sidan, om så bara för en stund, och människors hälsa faktiskt prioriteras före girighet och shoppingsug?

Det är tragiskt att läsa om alla som intensivvårdas och se all vårdpersonal som sliter dygnet runt för att sedan blicka ut i köpcentrumet och se alla som sitter tätt och skrattar samtidigt som de tar den där, för dem, mycket nödvändiga fikan eller lunchen. Var är ansvaret? Jag vill gärna veta för jag ser det inte någonstans innanför dessa väggar.

Det marknadsförs inför kommande shoppinghelg som om inget har hänt. Det sätts upp inslagningsstationer där alla kan slå in sina paket med samma sax och samma tejp som hundratals andra också har gjort. Extrapriserna konkurrerar med varandra och extra långa öppettider gäller.

Bibliotek, simhallar och fritidsgårdar får stänga igen men köpcentrumen hålls öppna precis som vanligt, precis som att ingenting någonsin har hänt.

Var är samhällsansvaret? Var är solidariteten hos de som har som ansvar att fatta beslut kring Birsta city? Var är medmänskligheten?

Det räcker inte med att ställa sig på sin balkong och applådera för sjukvården. Man måste också visa sin support genom att stanna hemma, ta sitt ansvar gentemot andra medmänniskor och inte ta den där fikan på Birsta bara för att man kan.

Skärpning! Vi måste agera, nu! Det gäller alla, inte bara ni som bestämmer över Birsta city.

Uppgiven Birsta city-anställd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel