Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Upprörd elev: Förbjud prao i skolan under pandemin

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Jag är elev på en skola här i Sundsvall som nyligen gått ut med att vi elever ska på en veckas prao under mars månad. Detta är något som enligt mig verkar helt orimligt med tanke på hur coronasituationen för tillfället ser ut.

För det första så följer inte detta Folkhälsomyndighetens rekommendationer, om att vi bör stanna hemma så mycket som möjligt. Jag menar, tänk på vilken spridning vi skulle kunna få på skolorna genom att alla eleverna ger sig ut i olika serviceyrken.

Smittrisken på skolorna är redan stor som den är och att då ta risken för ännu mer spridning skulle vara respektlöst mot de elever som har någon i sin närhet som är riskgrupp. En större smittspridning på skolorna skulle i sin tur sedan kunna innebära en större belastning på vården. Om vården blir för tungt belastad kanske inte alla som är i behov av vård kan få det.

För det andra anser jag även att detta är respektlöst mot inte bara vårdpersonalen som tvingas jobba dag och natt för att rädda människors liv, utan också mot våra äldre medmänniskor i samhället och personer som befinner sig i en riskgrupp. Hur tror ni att det känns för alla gamla människor som ständigt tvingas se på hur rekommendationer inte följs medan de själva inte ens kan gå till mataffären?

För det tredje är detta inte nödvändigt. Nu när vaccinationen har börjat kommer smittrisken förmodligen hunnit minska kraftigt till nästa år. Alltså skulle man kunna skjuta upp praktiken ett år. Dessutom hade det varit dumt att ens ta risken för en tredje våg nu när ett muterat virus även tagit spridning i samhället.

Jag skriver denna insändare i hopp om att kunna förhindra att vår prao blir av. Detta är inte någon kritik mot skolan eftersom ansvaret inte ligger hos dem. Skolan är obligatorisk, men prao är inte det. Om jag som 14-åring kan förstå allvaret i detta, varför kan inte vuxna göra det?

Upprörd elev

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel