Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Uppskattad cancervård i Västernorrland – men vi i regionledningen måste fokusera på framtida utmaningar

De allra flesta av oss har säkert haft en nära vän bekant eller släkting som fått en cancerdiagnos. Inom cancervården har det gjorts stora framsteg vilket leder till att väldigt många botas. I dag behöver inte en cancerdiagnos vara en dödsdom. Det är därför glädjande att i den nationella patientenkäten för 2018 får onkologkliniken i Västernorrland högt betyg. Patienterna har bedömt sina upplevelser inom vården kopplat till bland annat tillgänglighet, bemötande och emotionellt stöd. Västernorrland har utan tvivel en väl uppskattad cancervård – där patientfokus och en högkvalitativ vård står i centrum.

Onkologin i länet har sin största verksamhet i Sundsvall och består av dagvård och mottagning, strålenhet samt en vårdavdelning. En trevlig verksamhetskultur, närvarande ledarskap och goda patientrelationer är alla beståndsdelar i onkologins goda betyg av patienterna. Detta är en viktig verksamhet för länets vårdtillgänglighet och invånarnas rätt till en högkvalitativ cancervård.

Det finns dock framtida utmaningar vi inom regionledningen måste fokusera på. Av just denna anledning ställde sig majoriteten i Hälso- och sjukvårdsnämnden bakom en om- och tillbyggnad av onkologkliniken i Sundsvall. Noterbart är dock att det är Regionstyrelsen som beviljar de ekonomiska ramarna till detta.

Cancerfallen fortsätter och kommer att fortsätta öka i riket, och Västernorrland är inget undantag. Sedan 70-talet har cancerfallen i Sverige mer än fördubblats, enligt Cancerfondsrapporten 2018. Här är det därför viktigt, att vi inom den politiska ledningen ser över vad verksamheter som onkologin i Sundsvall behöver för att ytterligare utveckla sin verksamhet och bemöta de utmaningar cancervården står inför. En jämlik vård baseras på möjligheten att få tillgång till en högkvalificerad vård med bedömning av en onkolog utan väntetider.

Cancervård är en mycket komplicerad vårdform. Det är därför av yttersta vikt att patienten är i fokus och känner att man får det stöd man behöver. Därför ska vi vara stolta över den höga kvalité och djupa kompetens våra onkologiverksamheter besitter.

Samtidigt ökar även antalet patienter som lever med en cancerdiagnos och det behövs där fortsatt fler duktiga medarbetare som erbjuder stöd, både av medicinsk natur men även emotionellt. Därför ser jag positivt på det faktum att vi har verksamheter inom länet som besitter viss onkologisk kompetens, utbrett i närområden till länets patienter. Där är sköterskemottagningen på Hälsocentralen i Ånge ett utmärkt exempel, där man lokalt utför behandlingar som dropp eller sprutor för att stärka skelett, omläggning av tumörsår samt vätskedropp som lindrar besvär under cytostatikabehandling.

Det är viktigt att se regionen i sin helhet. På grund av de ekonomiska underskotten regionen besitter, är det tydligt för mig att vi måste komma tillrätta med kostnaderna för hyrpersonal. Om inte detta görs försvårar det att finansiera önskade investeringar.

Lena Asplund (M), ordförande Hälso- och Sjukvårdsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel