Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utbildning i samarbete med arbetsgivare kan minska arbetslösheten

Visst ska Arbetsförmedlingen reformeras, för nu är det inte en arbetsförmedling.

Arbetsförmedlingen som jag gick till på 1980-talet finns inte längre. Nu är det en koll på vad du gjort och en fråga om du har ett cv och kan söka jobb. Sedan skickas du iväg till en underleverantör som ska matcha dig till jobb. Ett företag som lever på arbetslösa ska ge dig jobb!

Vad det visar är att arbetslöshet skapar jobb och inkomster för vissa områden i samhället – och ett utanförskap för de som hamnar i den kedjan.

Det finns alltför många arbetsföra i det systemet som lätt skulle kunna få ett jobb med rätt stöd, men man verkar hellre vilja hålla dem inom systemet för bidragsinkomster och stöd för sina underleverantörer.

Nu vill regeringen ändra till mer matchning och mindre arbetsförmedling. Hur tror de att det ska hjälpa? Företag som vill ha inkomst gör sig inte av med det som ger dem inkomst, och i det här fallet är det arbetssökande.

Ska man satsa så måste det ligga på utbildning och i samarbete med arbetsgivarna som säger att de inte hittar rätt personal. Det kan innebära betald praktiktjänst innan anställning så arbetsgivaren inte känner att man köper "grisen i säcken". Det kan säkert kosta mindre än alla dessa mellanhänder som tjänar pengar på att aktivera arbetslösa till att söka jobb.

Det finns många oseriösa företag i den branschen som Arbetsförmedlingen släppt igenom för att slippa göra sitt jobb. Det jobb som finns i namnet, arbetsförmedling.

Men det är också regeringens fel. Man måste kontrollera vad myndigheterna gör med sina anslag och inte helt lita på att de gör rätt val.

Jag säger, ut med alla privata företag som ej håller på med utbildning och satsa mer pengar där. Jobba ihop med företagen och skapa deras nya anställda, det är vad arbetsförmedlingen ska betyda.

"Per Albin"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel