Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utmanande klädsel ger signaler som drar åt sig blickar – att rubba mäns intresse för kvinnor är en utopi

Med anledning av insändaren "Sluta stirra på tjejer med urringat och kort kjol – låt oss välja vilka kläder vi vill" i ST 12/10.

Hur naiv får man vara i sin uppfattning om att kunna påverka den starka mänskliga naturen när man får till det på en insändarsida att alla pojkar/karlar ska upphöra med att titta på och ha synpunkter om tjejer som ibland klär sig i så kallat kortkort och då knappast i syfte att attrahera lyktstolpar. Och om det rör sig om en mer utmanande extrem exponering som kan förekomma är risken än mer överhängande att man hamnar i fokus och blir betittad och kommenterad.

Visar man till exempel mycket i sin urringning och har kjol som slutar i anslutning till ändan finns risk att någon stirrar lite längre än passande.

Å andra sidan kan jag tänka mig att en del tjejer av olika skäl väljer klädsel som i stället avtonar de kroppsliga formerna när de avviker något från dagens mycket märkliga och inte alltid hälsosamma ideal.

I all välmening och omtanke bästa upprörda tjej: Ha mer än gärna kläder som du vill och som du trivs med. Känn dig inte illa behandlad, hellre uppskattad, om någon tittar på dig – men var realist; tro inte att du gör dig osynlig om du har en klädsel som visar lite mer av dig än vad som vi ser hos allmänheten i stort. Men räkna med att det ofrånkomligt ger signaler som drar åt sig blickar och som i sämsta fall kan feltolkas.

Vill du absolut inte bli sedd eller betittad av det motsatta könet eller rent allmänt kan du säkert hitta en lösning med till exempel klädval för att tona ner intresset hos dem du möter i skolan eller ute i vimlet.

Att rubba på mäns intresse för det motsatta könet får nog bli en önskedröm, en utopi.

Erfaren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel