Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utökad vindkraft gör Ånge oattraktivt – ett uppluckrat strandskydd är inte lösningen

Jag ser att den grundmurade socialdemokraten Sten-Ove Danielsson blivit centerpartist. Han tror att ett uppluckrat strandskydd är räddningen för glesbygden i allmänhet och Ånge kommun i synnerhet. Detta är ett stort misstag.

Under många år snackades det från lokalpolitikernas håll om att det vore önskvärt att 5 öre/kWh tillföll kommunen från den elenergi som vattenkraften producerade inom kommunen. Detta var dagdrömmar. När det blev aktuellt med vindkraft hade lokalpolitikerna ett gyllene tillfälle att skaffa sig en indexreglerad femöring. Jag har inte hört en enda bokstav från lokalpolitikerna om någon femöring för vindkraften. Man ger bort kommunens tillgångar till Stockholm utan minsta ersättning.

För varje vindsnurra blir kommunens attraktionskraft allt mindre. Vem vill bosätta sig med dessa vindsnurror som närmsta granne? Minns jag inte fel gav sig en av Ånge kommuns högre tjänstemän av ifrån kommunen för ett par år sedan när hen riskerade att få vindsnurror som närmsta granne vid Lillmörtsjön.

Lögdahl slutade som tandläkare för några veckor sedan utan att lyckas överlåta en utmärkt praktik. Det berodde knappast på brist på strandnära byggande utan snarare på lokalpolitikernas krusande för rikspolitikerna i Stockholm.

Lokalpolitikerna har inte klarat av att ge Ånge kommun ett så positivt rykte att en ny tandläkare vill etablera sig i kommunen. Det är inte positivt för kommunen att inte ha en privat tandläkare. De tillgångar som Ånge kommun har är en fantastisk natur som man fortfarande har förhållandevis god tillgång till. Man kanske inte nyttjar varje del, men bara känslan av att kunna besöka många områden inklusive stränder är en riktigt stor tillgång. Den vill man nu förstöra med ett uppluckrat strandskydd och ett ohämmat byggande av vindpropellrar.

För övrigt måste nämnas att elen från vind är en synnerligen lågvärdig energi eftersom den inte är reglerbar utan produceras endast när det blåser. Det tycks ju som att man får betala för att bli av med elkraften när det blåser ordentligt! Se till att kommunen blir en attraktiv kommun att bo och verka i där man behåller intäkter från de naturtillgångar som redan exploaterats inom kommunen, samt möjligheterna att röra sig i skog och mark utan oljud, svepande skuggor och blinkande från vindsnurror samt spärrade stränder. Gör om och gör rätt.

Gör om och gör rätt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel