Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utredningen om arbetsrätt – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

En direkt krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen. Så ska den statliga utredningen om förändringar av arbetsrätten tolkas. Förslag som kan förändra arbetsrätten i grunden – om fack och arbetsgivare misslyckas med att komma överens.

Det är en attack på arbetsrätten och tryggheten. Den partsmodell som tjänat Sverige och svenska arbetare i decennier ska nu förhandlas under hot från en politiskt styrd utredning. Det är rent ut sagt horribelt.

Visst kan det finnas skäl att se över arbetsrätten och lagen om anställningsskydd (las). I överenskommelsen fokuseras förändringarna på att företagen får det enklare att göra undantag från turordning och att det ska bli enklare och billigare att avskeda. Istället borde fokus ligga på den otrygghet som råder på arbetsmarknaden för de som arbetar. Det är inte acceptabelt man kan gå visstidsanställd år ut och år in!

Vi vill stärka medlemmarnas trygghet på arbetsmarknaden – inte försämra den så att arbetsgivare ska kunna välja, vraka och bestämma godtyckligt. Det kan vi aldrig ställa upp på!

Om stora delar av las försvinner kan arbetsköparen bara peka ut personer och köra ut dem. Det riskerar att bli tystare arbetsplatser och att inga kritiska röster får höras. Det i sin tur riskerar att leda till ännu sämre arbetsmiljö.

Frågan om turordningsreglerna och en försämrad arbetsrätt kan bli en av vår tids stora politiska konfliktfrågor. Kommunal kommer aldrig godtyckligt gå med på försämrade villkor för Sveriges välfärdsarbetare, tillika medlemmar i Kommunal.

Las ska förstärkas inte försvagas. Arbetsrätten ska försvaras, för den kollektiva tryggheten.

Rickard Altin, facklig-politisk ansvarig, Kommunal Sundsvall vård o omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel