Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V-politiker i kommunen: Sundsvall behöver Nacksta hälsocentral – begär in underlag innan beslut

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Regionen är på väg att lägga ner Nacksta hälsocentral.

Nacksta har av Sundsvalls kommun pekats ut som ett område där vi måste satsa extra för att minska skillnaderna i levnadsvillkor. I en socioekonomisk studie framgår det att Nackstaborna generellt har en sämre hälsa än boende i andra bostadsområden.

För att lyckas med att utjämna dessa skillnader måste såväl kommunen som regionen arbeta förebyggande. Socialtjänsten har ett mycket gott samarbete med regionen där det finns ett särskilt fokus på tidiga insatser. De boende kommer nu att splittras upp på flera vårdcentraler, vilket gör att kommunens ingång till patienterna och ett preventivt arbete nu försvåras.

Att regionen nu hänvisar människor, som redan är socioekonomiskt svagare, till att göra egna aktiva val till redan överfulla vårdcentraler, ställer vi oss mycket kritiska emot.

Regionens, förmodade, beslut gör kommunens arbete med att utjämna sociala skillnader mycket svårt.

I beslutsunderlaget framgår det att kontakt tagits med Sundsvalls kommun som inte visat något intresse. Vi ställer oss väldigt frågande till detta och uppmanar regionen att inkomma med en seriös skrivelse till kommunen där vi får svara skriftligen på vårt behov av hälsocentral i Nacksta.

Det måste ligga i ledamöternas intresse att ha ett underlag som är korrekt. För att kunna arbeta utjämnande med människors hälsa behövs hälsocentralen i Nacksta. Därför uppmanar vi er som ska fatta beslutet att begära ett bra underlag innan ni fattar beslutet.

Christiane Rüdiger, Isabell Mixter och Niklas Evaldsson, kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel