Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad är viktigast – fungerande skolor, förskolor, äldreboenden eller ett fyllt kommunhus?

Kommunens strategi till besparingar leder mot en total kollaps. Alla som bygger hus vet att man behöver en stark och stabil grund.

Sundsvalls kommun har missat denna princip. Ständigt försvagar man grunden med arbetare ute i verksamheter, som till exempel i skolan.

Nu skall man säga upp massor av lärarna för att kunna spara pengar. Samtidigt spricker grunden totalt av det enorma trycket uppifrån. Uppmaningar om att förbättra studieresultaten samtidigt som man får krav på nedskärningar av både resurser och personal. Fler elever per lärare, men lärarna skall hinna individanpassa undervisningen till alla elever. Mera dokumentation och fler undervisningstimmar. Resultaten skall bli bättre utan att något tillförs. Tvärtom plockas nu den personal som kunde funnits som extra resurser samt specialpedagoger bort.

Samtidigt som grunden raseras sitter många säkert i det enorma vinröda jättekomplex som hyser massor med administratörer, ekonomer och politiker. Om grunden inte klarar trycket så måste man förstärka grunden, inte försvaga den, och i stället plocka bort saker från toppen.

Rensa upp i kommunhusets topp och nedåt. Helt plötsligt kanske det finns pengar över att faktiskt bedriva kärnverksamheter som är till gagn för alla i kommunen. Vad är viktigast? Fungerande skolor, förskolor, äldreboenden eller ett fyllt kommunhus?

Det är dags att folket i denna kommun får ut det vi förväntas få av vår kommunalskatt och det är bra service genom att få en stabil och fungerande grundverksamhet. Det är kommunens uppdrag! Den enorma överbyggnaden bör synas ordentligt och minimeras till absolut minimum.

Svalan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel