Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad hände med löftena om att åtgärda värmen på äldreboendena?

Arbetsmiljöfrågorna verkar vara högt prioriterade av kommunledningen trots detta genomförs inte utlovade åtgärder utan bara om ursäkter om att inget händer och det lovas en uppföljning efter sommaren. Nonsens och dålig ursäkt är vad det är tycker jag.

Löften är till för att hållas, om man önskar bli omvald. Jag har läst att sommarvärmen på kommunens äldre- och gruppboenden är förenat med livsfara samtidigt som personalen upplever arbetsmiljön som olidlig. Då blir jag både förvånad och besviken när socialnämndens ordförande Niklas Säwén (S), efter att tillsammans med Malin Larsson (S) redan för ett år sedan lovade att problemet med värmen på dessa boenden skulle vara åtgärdade redan i år, inte har genomfört detta löfte.

Att göra en uppföljning direkt efter sommaren är ett hån till både de äldre och personalen. Jag skulle önska att man visar upp det dokument som finns på beställningen till Drakfastigheter, för jag tror inte på att de är så ineffektiva att det tar över ett år att genomföra dessa beställda åtgärder.

Jag är själv i branschen och vet att om de hade gett mig denna beställning för ett år sedan hade alla era boenden haft kyla installerad inför denna sommar. Något är fel. Om man från politikens sida verkligen gjort denna beställning, då bör man visa upp denna beställning för att vi ska tro på det.

"Stolt Sundsvallsbo"

SVAR DIREKT:

”Stolt Sundsvallsbo” påstår i sin insändare att den politiska majoriteten inte har fattat något beslut om åtgärder för att motverka värmeböljor på kommunens boenden. Det stämmer inte.

Den 14 januari beslutade kommunstyrelsen om ”riktlinjer för anpassning av kommunens grupp - och äldreboenden, för att säkerställa att särskilda riskgrupper inte lider skada av värmeböljor”. I samband med det beslutet gavs ett uppdrag från kommunstyrelsen till Drakfastigheter att genomföra investeringarna, i till exempel förbättrade utemiljöer och kylanläggningar. Både riktlinjerna och protokollet finns att hitta på kommunens hemsida.

Vi vet att värmen var påfrestande, för både personal och boende, redan förra sommaren, och vi vet att med klimatförändringarna så kommer vi få fler varma somrar framöver. Därför är det viktigt att säkerställa att kommunens alla boenden är rustade för att klara av sådana situationer. I avvaktan på att de beslutade investeringarna ska genomföras så har socialförvaltningen också gett mandat till ansvariga boendechefer att köpa in nödvändigt antal fläktar för att kunna göra det så bra som möjligt för boende och personal.

Jag har full förståelse för frustrationen över att man tycker att det tar tid. Den politiska majoriteten kommer att jobba hårt för att se till att de nödvändiga investeringarna som det redan fattats beslut om också blir verklighet.

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden Sundsvalls kommun.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel