Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad händer med den kostnadsfria ledsagningen i Sundsvall?

Det är dystra tider i coronans spår. Det gäller att ta fram det som är positivt.

Något som varit mycket bra med Sundsvalls kommun är att man, tillsammans med Samhall, erbjudit den som är i behov av det kostnadsfri ledsagning. Det finns enligt uppgift cirka 1 000 personer i kommunen som nyttjar den service som finns. Det är väldigt positivt att kommunen så här långt valt att erbjuda ledsagning till den som är i behov av det, även om det rör sig om kontorstid och på vardagar.

Att kunna gå ut och ta en promenad, klara av sina inköp av varor, att besöka olika platser i kommunen är viktigt för den enskilda individens välbefinnande och hälsa!

Jag tror att kommunen sparar in många timmars hemtjänst genom denna ledsagarservice.

Nu hör jag att ledsagarservicen riskerar att försvinna och därför vill jag vända mig till vård- och omsorgsnämnden, med tillhörande förvaltning, och fråga hur ni har tänkt att agera i denna fråga.

Det är helt klart så att dagens system fungerar bra och att lägga ner verksamheten vore förödande för de personer som idag lever ett relativt självständigt liv, tack vare denna ledsagarservice.

Ge klara besked om ni tänker se till att upphandla ledsagningen, så alla de människor som väntar på besked och som är oroliga får veta vad som händer.

Jag förutsätter att kommunen ser till både nyttan med självständiga individer och till kommunens ekonomi, kostnaderna för kommunen skulle naturligtvis öka om tjänsten försvann, eftersom fler hemtjänsttimmar och andra insatser enligt SOL och LSS skulle bli följden.

Peter Helsinger, ordförande Föreningen HjärtLung Sundsvall

SVAR DIREKT:

Jag delar bilden att den kostnadsfria ledsagning som erbjudits i Sundsvalls kommun tillsammans med Samhall varit positiv för de personer som använt den och det är många som nyttjar tjänsten. Under våren har jag också haft en bra dialog med bland annat Synskadades Riksförbund om behovet av den här typen av insatser.

Avtalet med Samhall går ut 31 augusti och därför ska nu frågan om hur vi ska organisera detta behandlas politiskt. Vid vård- och omsorgsnämnden den 27 maj kommer frågan om framtiden för kostnadsfria ledsagningen tas upp för behandling. Från den politiska majoriteten kommer vi arbeta för en lösning där vi kan fortsätta med den här tjänsten. 

I det ekonomiska läget vi befinner oss i vård- och omsorgsnämnden behöver vi kontinuerligt utvärdera verksamhet och se om den ska bedrivas på exakt samma sätt. Vi behöver också säkerställa att eventuella förändringar inte riskerar att öka kostnader någon annanstans, exempelvis i hemtjänsten eller LSS, som Peter Helsinger beskriver i sin insändare. 

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel