Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad menas med att primärvården måste ta sitt ansvar?

Med anledning av Karin Pihls ledare "Kaoset gör vårdpolitiken till den allra hetaste just nu" som publicerades den 24 juli.

Karin Pihl skriver att primärvården måste ta sitt ansvar. Vi undrar vad hon egentligen menar? Primärvården är nationellt sett gravt underfinansierad och om vi går till vår region så ligger vi sämst till i landet. Vi kämpar med stora vakansproblem, inte bara på läkarsidan.

Om vi tittar ut internationellt så är resursfördelningen mellan primärvård och sjukhusvård en helt annan än i Sverige. Under de senaste 40-50 åren har ett otal reformförslag presenterats med löften om resursförstärkning till primärvården. Men det har i stort sett aldrig blivit något av alla löften. Under 2019 lovade politikerna i Region Västernorrland mer pengar till den västernorrländska primärvården. De pengarna ser också ut att frysa inne.

Karin Pihl problematiserar också att sjuksköterskor lämnar sjukhusvården för primärvården. På vilket sätt är det ett problem? Sjuksköterskebristen är ett minst lika stort problem inom primärvården som inom sjukhusvården. Ska primärvården kunna utföra sitt uppdrag så behövs dessa sjuksköterskor i lika hög grad där.

Vi förväntar oss en bättre analys än detta av en ledarskribent.

Maria och Knut Meidell, pensionerade läkare, tidigare verksamma inom sjukhusvården och primärvården.

SVAR DIREKT:

Självklart har även primärvården en trängd situation i många delar av landet. Något annat har jag inte hävdat. Att många patienter kommer till akuten när de egentligen skulle ha kunnat söka vård på vårdcentralen är ändå ett problem och det måste diskuteras.

Att överbelastade vårdcentraler och närakuter skickar patienter till akuten på grund av brist på tider är förståeligt, men inte bra. Ytterst är det politiken som ska se till att primärvården just kan ta sitt ansvar för patienter som inte är i behov av akut vård. Patienterna har så klart också ett ansvar att vända sig rätt.

Karin Pihl

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel