Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad säger barnen i en alkoholistfamilj om söndagsöppet på Systembolaget?

Nu vill Moderaterna att Systembolaget ska vara öppet på söndagar.

En rätt stor del av befolkningen är alkoholister eller överkonsumerar alkohol. Alkoholist blir man när man inser det själv, då kan man göra något åt det. Tänk textraden "alla fattar utom du".

Normalt tar det många år av överkonsumtion innan man når botten och inser att konsekvenserna blivit stora. Man blir utan familj, jobb, körkort, med mera.

Kring varje alkoholist finns anhöriga som blir berörda på olika sätt – psykiskt, fysiskt, ekonomiskt, och så vidare. Att alkoholism är en folksjukdom vet många.

Kanske ska vi fråga barnen i en alkoholistfamilj eller en partner till en alkoholist vad de tycker om söndagsöppet på Systembolaget. Frågar vi de som överkonsumerar är svaret givet.

Nu kommer vi in på samhällsekonomi, något som borde intressera Moderaterna. Som aktiv alkoholist köpte jag mycket alkohol på torsdag eller fredag, inför helgen, men oturligt räckte inte mängden hela helgen. Samhället talade då om att det var stopp på söndag.

Kommer Moderaternas förslag om söndagsöppet på Systembolaget att leda till fler sjukskrivningar på måndagar? Förmodligen.

Alkoholen kostar samhället stora summor redan idag.

På vägen till att bli alkoholist kostar överkonsumtionen av alkohol som mest i form av sjukfrånvaro, läkarvård och brottslighet, som misshandel med mera.

Ska vi minska eller öka utgifterna?

Jag vill leva i ett samhälle, som har tydliga ståndpunkter när det kommer till folks välmående. Hoppas vi är på väg dit – inte därifrån.

Roffe, nykter alkoholist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel