Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Våga säga hej till den du möter – och sprid glädjen vidare

Kommer du ihåg damen med den fina hunden och den ursnygga jackan du gick bredvid på väg ner till stan? Eller ja, det kanske var en man, hen eller ickebinär, men föreställ dig damen och dig själv gåendes bredvid varandra. Varför sa du aldrig hej? Varför sa du inte det du precis tänkt, att hennes jacka var ursnygg eller att hennes hund var fin?

Varför ska det var så svårt att prata med varandra i det svenska samhället?

Vi känner oss obekväma om någon sätter sig bredvid oss på bussen. Om någon säger "hej" går vi och funderar på vem person var, för det skulle väl vara lite konstigt om en främling sa hej till lilla mig. I alla fall får man alltid ett leende på läpparna och blir lite gladare, särskilt om det är en komplimang man får. Så vi tycker att vi ska börja sprida glädje så att vi kan få ett mer socialt samhälle.

Istället för att fastna i normen vi har i Sverige, att vi som individer ska vara slutna och svåra att nå fram till om vi inte känner varandra, så kan vi bryta oss loss. Vi kan våga ta steget att säga hej, nicka eller bara le mot någon, så att de själva går vidare med ett bättre humör och kan sprida glädjen vidare.

Visst du kanske är en av dem som tycker att det kan vara läskigt att bryta normer, att man kan uppfattas som annorlunda, men vad är det som är det så hemskt med det egentligen? Samhället utvecklas hela tiden och om du kan göra någons dag lite bättre så skulle du väl göra det?

Om bara du vågar ta steget kommer fler i din närhet att ta efter och det kommer uppstå ett stort, positivt domino.

Så våga sprida glädjen vidare, få någon att känna sig sedd genom att bidra med något så enkelt som ett hej!

Två glädjespridare från Skönsmon

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel