Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Våga tillåta symmetri, strukturerad variation och kvartersstad på Norra kajen

Jag såg nyss att Lillskär avbröt sitt projekt bredvid äldreboendet på Norra kajen och att det finns flera intressenter. Där öppnas både en möjlighet till att göra något bra och en risk att sänka området.

Lillskärs projekt skulle jag säga var halvbra exteriört. Det hade på visionbilden en lagom ljus tegelfasad, helt okej fönster och hade kvartersstadslik utformning i alla fall mot Heffners Allé men lite väl lådlik topp och en stadskänslesänkande "utsiktsglugg" på södersidan.

De estetiska för- och nackdelar som fanns på Lillskärs projekt bör de nya intressenterna och stadsbyggnadskontoret ha som minimum för vad som ska tillåtas ersätta.

Viktiga estetiska krav för vad än som byggs nytt där.

- Bygg inte hus i park(eringsplats). Norra Kajen ska vara stad, inte förort.

- Fasad mot gatan åtminstone på norr-, öst- och västsidan, helst på södersidan också.

- Ingen monotoni eller kaos, strukturerad variation är att föredra.

- Fönster i välstrukturerade rader, absolut inte i zick-zack eller huller om buller som på en del andra 10-talshus.

- Fasad i antingen puts eller tegel. Ingen plåt, borstad stål eller fibercementskivor. Om puts väljs, måla den helst vit eller i diskreta pastellfärger och absolut inte svart och helst inte grå. Svart mörklägger miljön.

- Platta tak bör undvikas av flera skäl. 1: Ser tråkigt ut. 2: Sämre i avrinningssynpunkt.

- En bra idé kan vara att dela upp det nya huset i kortare vertikala partier. Något som inte nödvändigtvis innebär en större fördyring då bara behöver göras genom en exteriör illusion.

- Verksamhetslokaler åtminstone i hörnen.

Innan du kallar mig "bakåtsträvare" så säger jag, modernism är inte modernt. Det är en nästan 100 år gammal stil eller rättare sagt, ideologi. Innan du säger "det är för dyrt att bygga vackert" säger jag, på grund av bostadsbristen hade jag bara att välja mellan ett hus som är dyrt och dysfunktionellt trots att det är en miljonprogramspastisch fast med zick-zackande fönster. I övriga Europa går det minsann bra att bygga nytt men estetiskt.

Se till att Brf Pärlan inte ersätts av något värre. Man behöver kanske inte gå till överdrift med Stenstaden-plagiat just i Norra kajen men låt oss få ett kvarter som ändå går att stå ut med. Våga tillåta symmetri, strukturerad variation och kvartersstad. Tänk på att vi är många fler än de som kommer att bo i huset som kommer att behöva stå ut med det hela tiden.

Gör Norra kajen till stad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel