Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vägen mot ett "Europa för alla" leder ut ur EU

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Åke Johansson (V) bemötte, i en replik, min insändare om att Vänsterpartiet står i beredskap att överge EU-motståndet.

Tyvärr börjar V alltmer låta som Socialdemokraterna gjorde för 25 år sedan, när de sade till oss att vi skulle in i EU för att göra Europa rött! Naturligtvis är det en illusion; det vore enklare att få Carl Bildt att bli marxist än att nu göra om EU till något som skulle kunna gynna folkflertalet!

Argumentet att det var viktigt att komma med för att påverka hörde vi också inför EMU-omröstningen 2003 från så kallade vänstermänniskor som inte läst på vad EMU handlade om. Allvarligt talat skulle vi påverka mer om vi gick ur EU, då visar vi för fler länder att den vägen är möjlig!

Det kan kännas lockande att gå in och försöka ta över EU för att vrida projektet vänsterut, men kära vänsterpartister, det finns ett enklare sätt att ta sig framåt och det är att komma ut ur eländet!

Utanför EU kan vi själva besluta om vilken väg vi ska ta; mer pengar till färre eller en utbyggd välfärd. Kom ihåg att vi inte kan återförstatliga exempelvis järnväg och allt som hör därtill utan att bryta mot EU-rätten. Kom ihåg att en aktiv fördelningspolitik inte är tillåten inom EU, för där är det konkurrens och marknad som gäller. Makten måste bort från EU och de institutioner som styr där och istället läggas i folkets händer. Det gäller i Sverige, men det gäller också för alla andra EU-länder!

Jag tycker många av medlemmarna i Vänsterpartiet är hedervärda människor, jag känner flera av er, men i EU-frågan är partiet på väg åt galet håll!

Peter Tjernberg, Folkrörelsen nej till EU

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel