Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vägvalet i Sundsvall – minska verksamheterna eller höja skatten?

En kommun kan i princip aldrig gå i konkurs. Men det finns trots allt krav på hur illa en kommuns ekonomi får hanteras. Ett sådant krav är att kommunen inte får visa minusresultat på sista raden i bokslutet, det så kallade balanskravet.

Ifall något sådant trots allt skulle inträffa så måste kommunen inom tre år återställa detta underskott.

Illa nog blev det så här i Sundsvall förra året, då kommunen gick 106 miljoner kronor minus. Knappt hann vi få del av detta innan nu i april kommunens ekonomer redovisade att det ser illa ut även detta år, en kalldusch om ytterligare minus 35 miljoner.

Kommunen styrs av en majoritet bestående av tre partier, S, C och V. De är ansvariga för att kommunens ekonomi ser ut som den gör genom den budget de har lagt, detta gäller både den dagliga driften av verksamheterna liksom investeringsbudgeten.

För att skapa utrymme för händelser som ibland är rätt svåra att förutse men som kan få stor påverkan på vår ekonomi så har vi alla partier antagit budgetprinciper. En av dessa säger att vi ska planera för åtminstone tre procent i överskott varje år. Det motsvarar i storlek ungefär 185 miljoner. En orsak är att vi då klarar ökade oförutsedda kostnader som snöröjningen vintern 2017/18, en annan att vi klarar att finansiera investeringar utan att skjuta hela betalningen av dessa till framtida generationer.

De styrande partierna har för i år budgeterat för ett överskott som redan nu är uppätet av verkligheten.

Resultatet av en ekonomi som blir allt sämre blir att vi helt enkelt inte får råd att göra allt det vi vill göra för att utveckla Sundsvall. Utan pengar, inget godis, helt enkelt.

För oss liberaler, som vid varje årsbokslut och delårsbokslut de senaste åren har försökt få med de styrande partierna S, C och V på att fatta konkreta beslut om åtgärder, framförallt kopplat till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, är det naturligtvis glädjande att nu, till slut, få se början till ett generellt besparingsprogram.

Tyvärr är risken stor att det dels inte räcker till för att undvika att 2019 blir ännu ett år med röda siffror, dels att det som görs blir av tillfällig karaktär, att vi vältrar över från 2019 till år 2020. Ett år när vi dessutom enligt budgeten ska dra ner våra kostnader med minst 60 miljoner. Allt detta innan lågkonjunkturen drabbar oss.

En kommun kan förstärka sin ekonomi i huvudsak på två sätt; dra ner på verksamhet eller höja kommunalskatten. Så, vilken väg har ni tänkt?

Jag föreslår att ni inom den styrande majoriteten bjuder in till överläggningar. Vi liberaler lovar komma med ett ärligt och öppet sinne till sådana möten, vi lovar vara lösningsorienterade. För så här som det ser ut idag kan det ju bara inte få fortsätta. Eller hur?

Stefan Falk (L), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel