Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Våldet och kränkningarna i Sundsvalls skolor måste upphöra

Nyligen rapporterade Sundsvalls Tidning om de ökade anmälningarna om våld, trakasserier, hot och kränkningar i Sundsvalls skolor. Det var både bedrövande och upprörande läsning.

I Sundsvalls kommun finns en uttalad nolltolerans mot våld och trakasserier i skolan, konstigt vore ju annat. Men denna nolltolerans är bara tomma ord om den inte efterföljs med kontinuitet och systematiskt arbete från politiken. Det arbetet har tyvärr inte alltid gjorts.

Moderaternas ambition och självklara målsättning är att alla, såväl elever som lärare, ska känna sig trygga i skolan. Nolltolerans mot våld och trakasserier ska aldrig upplevas eller hanteras som en utopi eller ett ouppnåeligt mål. Det ska vara en strävan och ett mål som vi arbetar mot genom systematiskt arbete. 

Så länge som det finns elever och lärare som går till skolan med en klump i magen av rädsla för vad de kan utsättas för under skoldagen ska det här arbetet prioriteras högt. Så är det inte idag.

Verktygen för lärare och rektorer att hantera den här typen av händelser finns redan reglerade i Skollagen. I Skollagen finns en konsekvenstrappa och konkreta åtgärder för olika situationer. Dessa ska användas konsekvent och likvärdigt på alla Sundsvalls skolor, utan undantag.

I Sundsvalls Tidning den 13 april finns att läsa flera exempel från de anmälningar som gjorts i skolor i Sundsvall och Timrå. Det handlar om både grovt våld och andra kränkningar. Där går bland annat att läsa ”under en lektion i sjätte klass går en elev upp bakom en pojke och tar ett tag kring hans huvud. I den andra handen håller eleven en skalpell som han rispar upp ett sår med på den andres hals”.

Föreställ dig att den här typen av händelser skulle ske på en arbetsplats där bara vuxna arbetar. Det skulle bli stora uppslag som hanteras av polis och rättsväsende. I skolan är det bara en i mängden av de anmälningar som kommit in. Varför ska vi acceptera en sådan skillnad?

Det gör inte vi och kommer aldrig att göra. Vi moderater kräver handling bakom ordet Nolltolerans mot våld och trakasserier i skolan.

Viktoria Jansson, ledamot (M) i barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg, ledamot (M) i barn- och utbildningsnämnden

Jonas Ivarsson, ersättare (M) i barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel