Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Välfärdskrisen drabbar främst kvinnorna – det är en central feministisk fråga

Artikel 6 av 10
Internationella kvinnodagen 2020
Visa alla artiklar

Under hösten har välfärdskrisens konsekvenser varit smärtsamt tydliga runtom i landet. Vi har sett hur personal inom äldreomsorgen får allt mindre tid med de gamla när tjänster dras in för att kommuner måste spara. Hur personalens scheman kraftigt försämrats, stressen ökat och de tvingas springa allt snabbare.

Vi har sett lärare som tvingats bita ihop och ensamma hålla allt flytande när elevassistenter dragits in. Vi har hört nödrop från akutmottagningarna runt om i Sverige, där anställda inte hinner ta hand om svårt sjuka och överbeläggningar är mer regel än undantag.

Vänsterpartiet har agerat mot krisen. Vi pressade och förhandlade till slut fram 7,5 miljarder kronor mer till välfärden som räcker för att stoppa många nedskärningar. Det behövs dock mer pengar till vår gemensamma välfärd, där i dag fyra av tio kvinnor jobbar. Kanske är du en av dem som med hälsan som insats måste springa snabbare under arbetspassen, då samma jobb nu ska göras av färre? Som måste hoppa över rasten för att hinna med?

Så här kan vi inte ha det! Vi behöver alla välfärden. Välfärden behöver oss. Kvinnorna är oljan i välfärdsmaskineriet och nu kräver vi bättre villkor i de kvinnodominerade yrkena. Det är en central feministisk fråga. Det handlar om att ingen ska bli utbränd för att jobbet är stressigt och det saknas resurser. Det handlar om rätten till heltid, en lön som går att leva på och en bra pension. Vi måste få bort de delade turerna och införa rimliga arbetsscheman.

För oss i Vänsterpartiet handlar feminism också om införandet av en arbetstidsförkortning, så att fler kvinnor inom välfärden orkar jobba heltid.

Hur löser vi detta? De rika måste bidra mer till vår gemensamma välfärd. Den nyss slopade värnskatten var det främst rika män som tjänade på och rut-avdraget som subventionerar de rikas städhjälp, det är inte feminism och det är riktigt dåligt använda skattepengar. Däremot skulle höjd kapitalskatt och stoppad vinstjakt göra enorm skillnad.

Fler statliga skattekronor måste avsättas och gå till att anställa fler undersköterskor, lärare och kuratorer istället för att rinna ner i de privata bolagens kassakistor.

En miljon kvinnor arbetar inom välfärden i Sverige idag. Med det kommer makt. Vården är beroende av oss. Vi i Vänsterpartiet ger oss inte förrän varenda en av er har ett bra arbetsliv som inte sliter ut er i förtid och där jobbet bidrar till ett gott liv.

Rösta rött! Det ger feminism på riktigt.

Ingrid Nilsson, ordförande Vänsterpartiet Västernorrland

Christina Höj Larsen, riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel