Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Välj lokalproducerad mat i butiken – tillsammans håller vi Västernorrland levande

Hela världen står just nu framför en situation ingen varit fullt förberedd inför. Vi ser hur många ledare och beslutsfattare stiger fram för att visa ledarskap och möta sin befolkning i deras vardag och på deras arbete. Arbetstillfällen som fanns i mars existerar inte längre och vissa företag har drabbats särskilt hårt.

I Västernorrland har företag som arbetar med mat och livsmedel blivit drabbade och under sommaren kan besöksnäringen få ta en smäll.

Inom lantbruket pågår livsmedelsproduktionen som vanligt, vilket fungerar så länge insatsvaror kommer till gårdarna och producerade varor kan lämna gården. Det som kan påverka lantbruket på sikt är den ekonomiska kris restaurangbranschen står inför, där konkurser och nedskärningar innebär färre inköpare av lokala och svenska varor. Med färre restaurangbesök nyttjar vi däremot våra egna kök i större utsträckning, vilket i sin tur gör att våra inköp i butikerna skapar ett tydligt avtryck hos våra lokala livsmedelsproducenter.

Vi anser att samhället behöver tänka om gällande val av mat, både nu under pågående pandemi men även därefter. Livsmedelsproduktionen har pågått som vanligt medan världen hanterat covid-19.

Länet har potential att öka livsmedelsproduktionen för både vegetabiliska och animaliska produkter, vilket även den regionala livsmedelsstrategin visar. Med en ökad produktion behöver vi heller inte oroa oss för att våra daglig varor skulle ta slut.

Som konsument har du möjligheten till ett aktivt val: att flytta handen på butikshyllan till den regionala och svenskproducerade maten. Genom ett göra just det kan du vara säker på att du får med dig ansvarsfullt producerad mat hem, som även har en lägre miljöpåverkan är världssnittet.

Om vi livsmedelsproducerande bönder fortsätter driva våra lantbruk som vanligt, så vill vi att du gör det val som bidrar till mer lokal mat i Västernorrland.

Vi rekommenderar att ta med maten ut och samtidigt upptäcka Västernorrlands vackra natur. Tillsammans håller vi Västernorrland levande!

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland

Caroline Näslund, ordförande LRF Ungdomen Västernorrland

Åsa Ringlöv, ordförande Leader Höga Kusten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel