Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vansinne att flytta handläggare ut på vischan – släng förslaget på soptippen

Artikel 5 av 5
Kommunjobb till landsbygden
Visa alla artiklar

Förslaget från Centerpartiet i Sundsvall om att utlokalisera kommunjobb från centrala Sundsvall tycker jag kan slängas på den politiska sophögen, för det här är symbolpolitik av den sämre sorten – ett sätt att plocka billiga politiska poäng.

Jag instämmer med Marcus Backholm Bohlins beskrivning på ST:s ledarsida att kommunledningen bör fråga sig vad som är bäst för verksamheten. Blir det bättre att lägga ut x antal tjänster till Liden, Indal eller Stöde bara för att "landsbygden ska leva" eller är det inte bättre att ha verksamhet centralt på ett och samma ställe?

Jag tror mer på det senare; man har alla verksamheter samlokaliserade till en och samma plats, för många handläggartjänster i offentlig verksamhet kräver kontakter över myndighetsgränserna (läs: kontakter mellan förvaltningarna). Tjänster som fordrar kontakter ut på landsorten kan med viss fördel placeras "på plats och ställe" samtidigt som kanske handläggaren själv bor på samma ort. Men att flytta en hel kader med handläggare och annan administrativ personal ut på vischan är bara rena vansinnet.

För en flytt kostar. Som signaturen "Elsa" skriver i sin insändare i ST 8/11 behöver nya kontorsutrymmen byggas till och befintliga utrymmen behöver kanske upprustas, få bättre arbetsbelysning, elkablar dras, och så vidare. För att inte tala om möbler.

Förvisso finns det gott om begagnade kontorsmöbler i kommunens inventarieförråd, men ett visst inköp kommer man ändå inte undan. Som om inte kommunen redan hade nog med kostnader.

Socialtjänstens flytt från Grönborgs för ett antal år sedan blev en miljonhistoria för kommunen, den alltid inom kommunförvaltningen starkt kritiserade Servicecenter har och är en dyr historia för skattebetalarna.

Vill politiker leka visionärer vore det bäst om man kom med realistiska förslag och som har en ekonomisk nytta.

Felt i kommunhuset

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel