Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet: Föreslagna "sparförslag" i specialistvården bäddar för en katastrof

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

När regiondirektör Anders Sylvan presenterade åtgärderna för specialistvården den 2 september inledde han med att säga att vi står inför ett läge där kostnaderna för specialistvården (det vill säga sjukhusvården) har ökat med nästan ofattbara 1 miljard kronor de senaste tre åren.

Specialistvården går nu mot ett underskott om 363 miljoner kronor för 2020. Mot bakgrund av detta har förvaltningen lagt en rad sparförslag som i stora drag går ut på att flytta runt några verksamheter över länet, centralisera vissa verksamheter och att ta bort cirka var sjätte vårdplats i länet.

Den senaste omgången av så kallade besparingar, med stängningarna i Sollefteå och medicinskt rehab i Härnösand, skedde för tre år sedan. Nu vet vi att besluten då inte ledde till några besparingar. Istället ledde de till högre kostnader, försämringar för patienter i hela länet, ökad press på kvarvarande utbudspunkter och en försämrad arbetsmiljö för vår personal. De nu lagda förslagen riskerar få samma negativa effekt.

Om majoriteten även denna gång inte synliggör och åtgärdar orsakerna bakom att kostnaderna skenar, så kommer den negativa spiralen med dålig arbetsmiljö för personalen, höga stafettkostnader och en sämre tillgänglighet till vård bara att fortsätta.

För att stoppa regionens negativa spiral behöver istället följande ske:

■ Sluta mässa centraliseringsmantrat. Alla länsinvånare ska ha en tillgänglig vård.

■ Ta bort de flesta länskliniker och inför sammanhållna vårdområden med lokala ledningar kring våra sjukhus. Det skulle innebära att kommunal och regional vård och omsorg verkligen kan samverka kring patienterna.

■ Bryt det gigantiska stafettberoendet genom stora satsningar på personalen, deras löner och arbetsmiljö och möjlighet till utbildning.

■ Förstärk primärvården med mer pengar, så att den kan klara sitt uppdrag som första linjens sjukvård.

■ Börja utveckla våra verksamheter för att hitta intäktsmöjligheter.

För att stoppa Västernorrlands nedåtgående ekonomiska spiral och även klara den demografiska utmaningen med en åldrande och mer vårdkrävande befolkning som vi och hela Sverige står inför, kommer ekonomiska tillskott behövas. Om inte staten skjuter till mer medel blir en skattehöjning aktuell. En skattehöjning kommer dock aldrig kunna vända på regionens ekonomiska läge om inte rätt åtgärder vidtas i verksamheterna.

Resultaten från besparingarna 2016-2017 är tydliga: Om majoriteten genomför de nu föreslagna åtgärderna kommer regionens ekonomiska läge förvärras, samtidigt som man då försämrar för patienter och personal.

Vänsterpartiet ser att regionen är i ett riktigt dåligt ekonomiskt läge. Det är dags att majoriteten erkänner att den inslagna centraliseringsvägen inte håller och börjar ta ansvarsfulla beslut som kan vända skutan. Sluta gömma huvudet i sanden. I slutändan är det behoven som måste styra och rätten till en offentligt finansierad god och tillgänglig vård för alla!

Nina Orefjärd, gruppledare Vänsterpartiet Region Västernorrland

Ulrica Ödebygd, politisk sekreterare Vänsterpartiet Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel