Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet: I dag stängs hälsocentralen – Nacksta behöver utvecklas, inte avvecklas

Artikel 65 av 68
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

I dag stänger Nacksta hälsocentral. Efter flera protester, manifestationer och diskussioner fattades tyvärr beslutet i alla fall av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Hälsocentralen kommer att stängas.

Nacksta är ett av Sundsvalls kommuns mest socioekonomiskt utsatta områden, statistik från SCB visar en tydlig bild. 2017 var 15 procent av Nackstaborna i arbetsför ålder arbetslösa. 2015 hade 23 procent av hushållen ekonomiskt bistånd och andelen hushåll med barn 0–19 år med försörjningsstöd uppgick till hela 38 procent.

I S:t Olofsskolan i Nacksta uppnår bara en av två elever i årskurs sex kunskapskraven (E-A) i alla ämnen läsåret 16/17. Det i sig är inte konstigt då rapporten från Socialstyrelsen som överlämnades till regeringen, Social rapport 2010, visar att det finns starka samband mellan socioekonomisk bakgrund och barns betyg från grundskolan. De grupper som har låga eller ofullständiga betyg från grundskolan har kraftigt förhöjda risker för framtida psykosociala problem, exempelvis allvarlig kriminalitet, bidragsberoende, missbruk eller självmordsbeteende.

Även hälsoutfallet skiljer sig beroende på om en lever i ett socioekonomiskt svagt eller starkt bostadsområde.

Nackstaborna tillhör de som ligger lägst i den procentuella självskattade hälsan, de som är minst fysiskt aktiva, och 2016 hade de i genomsnitt 42 utbetalade ersättningsdagar från Försäkringskassan, vilket visar ett mått på ohälsotal. Genomsnittet för hela Sundsvall är 32 dagar. 

Majoritetsregeringen i regionen väljer alltså att stänga hälsocentralen i ett av Sundsvalls kommuns mest socioekonomiskt utsatta områden. När statistiken tydligt visar att för våra socioekonomiskt svaga stadsdelar som Bredsand, Sundsbruk, Stöde, Indal-Liden och Nacksta är arbetslöshet, ekonomiskt bistånd och ett högt ohälsotal utmärkande. Jämför det med socioekonomiskt starka stadsdelar som till exempel Haga, Södermalm, Norrmalm och Centrum där hög utbildningsnivå och en lägre ohälsa är utmärkande.

Det är självklart för oss att vi behöver utveckla Nacksta, och INTE avveckla Nacksta.

Vi vill understryka att nedläggningen av Nacksta hälsocentral och att beröva de personer som bor där deras möjligheter till nära sjukvård är fel vägval. Vi behöver istället välja att bygga upp Nacksta och övriga socioekonomiskt utsatta områden. 

Därför var det ett enkelt val för Vänsterpartiet att rösta emot nedläggningen av Nacksta hälsocentral. Därför är vi med Nackstaborna på en sista manifestation samma dag som hälsocentralen stänger. Vi väljer den väg där alla i samhället är inkluderade – och det kommer vi fortsätta att göra.

Styrelsen för Vänsterpartiet Sundsvall, genom Emelie Eriksson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel