Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vanvett att försäkringskassan avgör vem som är sjuk – dags att politikerna agerar

Sjukförsäkringens syfte var att ge ekonomiskt stöd när man är sjuk. Ingen skulle behöva arbeta för att man inte hade råd att vara sjuk. För att systemet inte skulle utnyttjas infördes vissa regler, bland annat att man måste ha läkares intyg från viss dag. Läkares, medicinska experters, och andra professioners utlåtande var avgörande och definitiva. Sa ett intyg att en person inte kunde arbeta, så var det detta som gällde.

På senare tid har en radikal och total förändring skett. Nu gäller inte längre intyg och utlåtande från läkare eller experter. Nu ska försäkringskassan avgöra om en person är arbetsför eller inte. Det är ett stort steg tillbaka till forntiden, då arbetsgivare och ägare kunde bestämma att sjuka visst kunde arbeta. Och gjorde man inte det blev man av med jobbet.

Naturligtvis jublar borgare och kapitalister. Nu kan man helt bestämma vem som ska få vara sjuk och inte. Man har inte bara tagit av läkare och experter deras legitimitet, utan också förklarat dem odugliga i sitt arbete. Helt enkelt dumförklarat dem.

Jag har åtskilliga gånger begärt det lagstöd, de lagar som säger att försäkringskassan får och ska göra på detta vis, och jag har också bett om de ändringar som måste ha skett i lagar och regler när man ändrade allt till vad det är idag. Jag har bett om dem från generaldirektören av försäkringskassan, chefen, socialministern. Ingen har skickat mig något. Och orsaken är väldigt enkel. Det finns inga sådana lagar och regler som stöder detta. Jag har sökt. Noga. Och inte hittat en enda lag, regel, eller lag eller regeländring.

Något annat lika lagvidrigt, inhumant och rent ut sagt djävulskt som försäkringskassan gör är på det sätt man undersöker och avgör om det finns arbeten med arbetsuppgifter som den som av läkare eller expert ansetts vara sjuk, ändå skulle kunna utföra. Det är ofta en teoretisk arbetsplats med en påhittad arbetsuppgift. Man hittar på arbetsuppgifter som inte finns på arbetsmarknaden. Det finns alltså ingen arbetsplats där sådana arbeten utförs. Och det här sker inför sittande regering.

I åtta år har Socialdemokraterna haft makten, och det enda ni socialdemokrater uppvisat är en högerpolitik som borde få mitthögern att rodna. Ni har inte lyft ett finger och gjort något åt försäkringskassans fullständigt furiösa vanvett. Ni vet väldigt väl att det varken finns lagändringar eller regeländringar som legaliserar den förändring man gjort i verksamheten.

Tusentals människor lider, helt i onödan. Läkare, experter och andra professionella inom vården har obestridligt och klart, och med sin yrkesheder intygat att personerna verkligen är så sjuka att de inte kan arbeta. Människor blir kroniskt sjuka. Behöver längre vårdtider. Större vårdresurser. Mer komplicerad vård. Och ni river ert hår och undrar varför regionerna plötsligt har blivit så kostsamma. Man kan inte annat säga än, herregud!

Allvarligt, kära politiker. När ska ni ta göra något åt den katastrofala situation som föreligger?

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare och politiskt aktiv

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel