Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vården måste anpassas efter människors behov

Modern hälso- och sjukvård måste anpassas efter verkligheten. När allt fler väljer internet som sin första kontakt med vården, har vi politiker ett ansvar för att alla patienter får hjälp utifrån sina behov. Därför driver vi på för att alla i länet ska kunna välja om man personligen vill besöka vårdcentralen eller via dator, läsplatta och smartphone.

När befolkningen allt oftare väljer ett läkarbesök "online" måste hälso- och sjukvården som drivs av regionen hänga med. Därför är det verkligen roligt att se de mängder av aktiviteter som nu pågår i Västernorrland för att öka tillgängligheten. Det är allt ifrån att utveckla tjänster via 1177/Vårdguiden, stöd och behandling med stresshantering, sömnstörningar och KBT, samt att bygga virtuella hälsorum för provtagning, blodtrycksmätning och videomöten.

Många väljer idag att vända sig till en nätdoktor. Det kostade regionens skattebetalare sju miljoner kronor 2019, eftersom det är ett så kallad "utomlänsbesök", en summa som kan öka kraftigt under 2020.

Därför är det klokt att undersöka hur privata vårdgivare löst olika problem, allt för att vi i Västernorrland ska kunna integrera och etablera våra egna digitala tjänster i vården.

I rapporten "Svenskarna och internet 2019" kan man se att mer än 80 procent av befolkningen regelbundet använder internet för att söka information om vård och hälsa. På "webben" kommer digitala tjänster inom sjukvårdsområdet på tredje plats bland de som har flest användare. Internetanvändandet ökar i alla åldersgrupper, men särskilt bland seniorerna.

Av 75-åringar och äldre använder sju av tio internet mer eller mindre regelbundet. För oss är det viktigt att så många som möjligt kan ta del av de fördelar och bättre lösningar som skapas av ny teknik. Genom att öka möjligheterna för den som gärna vill nyttja digitala tjänster, frigörs värdefull tid för den vård som måste vara i vården och för den som vill ha ett personligt besök.

Den digitala vården är här för att stanna. Alla vinner på att det som i dag ses som en modernitet, är på väg att blir en självklarhet i all vård och omsorg.

Ingeborg Wiksten (L), regionråd Västernorrland

Erica Markusson (L), regionfullmäktigeledamot Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel