Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vårdkund på äldreboende: Vi vill leva ett värdigt liv innan vi reser till de sälla jaktmarkerna

Föddes 1932 i Järvsö. Bor nu med min fru Inger sen några år på Almedalens äldreboende i Sundsvall.

Jag ser de som sitter i rullstolar eller är bundna till sängen. Jag ser också dementa människor som lever i sin egen värld. Många har krokiga händer, ben och ryggar som vittnar om hårda arbeten under deras arbetsliv.

Ser också hur svårt det är för några gamla som kommer till boendet, att bryta upp från ett invant familjeliv. Många tårar fälls, en del försöker också rymma. De vill hem, säger de.

De flesta fick börja jobba redan i de yngre tonåren Det var ont om nöjen och pengar. Jag minns att vi pojkar brukade sätta jäsning på vinden intill murstocken där det var varmt och jäste bra. Vi skulle ju dricka lite sprit. Många hade det svårt under 20-, 30- och 40-talen, men var solidariska mot samhället. Klagade sällan.

Nu skall ordet brukare försvinna. Benämningen misstolkas av allmänheten. Uppfattningen hos de unga kan bli att det är gamla alkoholister som är intagna på äldreboende. Tingsryds kommun har tagit bort ordet. Vi skall vi heta vårdkunder, eftersom vi köper vårdtjänsten av kommunen.

I många år har jag läst om socialnämndens stora underskott. Hur har det kunnat uppstå? Här ser det ut som man från början har beviljat styrelsen ansvarsfrihet men skjutit underskottet framför sig under flera år. Obegripligt! 

Nu skall man börja en ny serie som heter "Gneta och spara" under en femårsperiod för att komma i balans med budgeten. Risk finns att kvaliteten på äldreomsorgen sjunker och vi börjar närma oss den tiden när vi fick torka oss i röven med gamla tidningar.

Socialtjänstlagen styr äldreomsorgens verksamheter och där ingår sen 2011 en nationell värdegrund, paragraf fyra och fem, kapitel fem, som säger att: Arbetet inom äldreomsorgen ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

På mitt förra boende fungerade inte värmen långa perioder. Gamla människor frös och fick ångest när de skulle lägga sig i kalla sängkläder. Min dotter och jag stred mot kommunen eftersom de bröt mot värdegrunden. En anmälan om missförhållanden som drabbar gamla och kan hänföras till lagbrott och kan stå kommunen dyrt. Ni ska veta att den som har lagstiftning bakom ryggen har också makt.

Det förslag om att bygga ett solrum på Almedalens äldreboende för att höja immunförsvaret och bromsa demenssjukdomar under vinterhalvåret och som förordas av medicinska forskare har tydligen en låg prioriteringsgrad hos ansvariga på Sundsvalls kommun. Ville att någon tjänsteman skulle komma och se om projektet var möjligt. Men pyttsan, att höja livskvaliteten för gamla är tydligen inte så intressant. Vice ordförande i kommunstyrelsen har berömt idén.

De flesta gamla som kommer till ett äldreboende vet att det är sista anhalten i livet. Sen reser vi till "de sälla jaktmarkerna" och fraktas ut från boendet och försvinner för evigt. Men under tiden vi finns vill vi få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Harry Persson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel