Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför efterlyser Socialdemokraterna i landstinget konsekvensbeskrivningar helt plötsligt?

Nu börjar Socialdemokraterna i landstinget tydligen att vakna då man efterlyser konsekvenserna av en operationsflytt. Men Roger Johansson (S) och andra ivriga nedrustare av vården i Västernorrland, hur är det fatt? Socialdemokraterna i landstinget har ju aldrig efterfrågat några konsekvensbeskrivningar eller kostnadsanalyser tidigare, hur kan det komma sig att dessa handlingar på en gång blivit så viktiga?

När Härnösands akutsjukhus och senare den medicinska rehabiliteringen i Härnösand, för övrigt den ända medicinska kliniken med spetskompetens på neurologiska skador och handikapp slogs i spillror för något/några år sedan stod dina partikolleger med Erik Lövgren och Eva Back i spetsen och påstod att en nedläggning av den medicinska rehabiliteringen i Härnösand och Sollefteå akutsjukhus inte skulle utgöra någon risk eller värdeförsämring för oss medborgare och skattebetalare i Västernorrland.

Men jag anser att konsekvenserna blivit katastrofala. Inlandet har inte längre något akutsjukhus och Västernorrland har ingen medicinsk rehabilitering längre. Denna förstörelse av en väl fungerande och mycket välbehövlig verksamhet bara för att spara pengar åt landstinget. Pengar som stoppades in i ett fack i länssjukhuset.

Så att gå ut och säga att Västernorrland skulle kunna erbjuda fullt fungerande vård vore ren lögn och förbannelse. Gå nu ut och säg som det är, att Västernorrland inte längre har vare sig fullt fungerande akutsjukvård och inte heller kan Västernorrland erbjuda någon fungerande medicinsk rehabilitering.

Pengar saknas inte i landstinget, det har vi fått många bevis på, med tanke på alla kostnader för stafetter, en följd av landstingets nedrustning i vården. Vilket i sin tur fått till följd att vårdpersonal flyr Västernorrland. Vidare har miljontals kronor genom åren gått till konsulter, chefer och direktörer. Landstinget verkar alltså inte sakna ekonomiska medel för att driva vare sig tre akutsjukhus eller medicinsk rehabilitering. Vad landstinget saknar är kunskap och kompetens att förvalta medborgarnas pengar och använda de till det vi som medborgare och skattebetalare har rätt att kräva , alltså en fullt fungerande medicinsk verksamhet i Västernorrland.

Andreas Menzel

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel